Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dansande kvinnor har blivit ett störningsmoment i Kina. Bilden är en arkivbild.
Dansande kvinnor har blivit ett störningsmoment i Kina. Bilden är en arkivbild.

Boende trötta på dansande äldre kvinnor

Grupper med dansande äldre kvinnor stör lokalbefolkningen i delar av Kina. Nu har vissa tagit till en ny taktik för att få bort de dansande kvinnorna från gatorna – nämligen genom att använda en speciell fjärrkontroll för att stänga av de dansandes musik, skriver VICE.

I Kina har utomhusträning i form av dans blivit populärt, framför allt bland landets äldre kvinnor som både får möjlighet att röra på sig och träffa vänner samtidigt. Dansgrupperna samlas på offentliga platser runt om i landet för att träna tillsammans till musik, något som inte alltid uppskattas av boende i områdena, rapporterar VICE.

I Kinas tätbebyggda städer är det svårt att hitta en offentlig plats för utomhusträning som inte ligger i nära anslutning till bostäder. Dansträningen som kräver musik har därför blivit ett störningsmoment för många som bor i anslutning till de platser där träningsverksamheten pågår.

Nu uppger VICE att boende som tröttnat på dansande kvinnor har börjat använda en specialdesignad fjärrkontroll för att stoppa dansandet. Fjärrkontrollen går att köpa online på en av Kinas största shoppingsidor och kostar mellan 130–350 kronor och använder sig utav en infraröd signal för att kunna stänga av högtalarna som används vid danseventen.

Sålt mer än 20 000 fjärrkontroller på fyra månader

En man i 20-års åldern berättar för VICE att han tröttnat på danseventen som pågår från tidig morgon till sent på kvällen och nu valt att själv försöka stoppa eventen efter att den lokala polisen inte kunnat hjälpa honom. I mars ska han ha köpt en fjärrkontroll och har sedan dess börjat stänga av alla högtalare som spelar musik efter klockan 21. En kväll ska han enligt VICE ha stoppat 36 dansevent.

Han menar att hans agerande varit framgångsrikt och att han nu lyckats få bort majoriteten av alla dansevent från hans område. Han ska därefter själv ha börjat sälja fjärrkontrollerna och uppger för VICE att han redan sålt över 20 000 fjärrkontroller på bara fyra månader.

VICE uppger att lokala myndigheter på flera platser i Kina försökt agera mot danseventen. I en del av Shanghai ska lokala myndigheter ha installerat ett system som ropar ut varningar när danseventens musik spelas för högt. Andra lokala myndigheter ska också ha försökt att förmå deltagarna i danseventen att ha på sig bluetooth-hörlurar istället för att spela musik ur högtalare.

LÄS MER: Hongkongledare lovar billigare bostäder

LÄS MER: Kina har byggt ”karantänby” för internationella resenärer

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.