Blodigt facit efter strider i Makedonien

ANNONS
|

Efter ett dygns strider i Kumanovo i norra Makedonien uppgav myndigheterna att motståndarna besegrats. Då var 8 poliser och 14 motståndare döda, 37 poliser skadade och 20-30 motståndare tagna till fånga.

Premiärminister Nikola Gruevski uppger att polisen mött en grupp på ett 40-tal veteraner från strider på Balkan och i Mellanöstern.

-Ett av målen för gruppen, allra minst, var att destabilisera Makedonien, säger Gruevski.

Regeringen har utlyst två dygns landssorg.

Attackera institutioner

Striden utbröt i en stadsdel med övervägande etniska albaner. Inrikesministeriets talesperson Ivo Kotevski hävdar att de flesta motståndare var makedonska medborgare men fem förmodas vara etniska albaner från Kosovo - som till nio tiondelar består av albaner - och från Albanien. Gruppen ska ha letts av tidigare rebellbefälhavare från Kosovo.

ANNONS

I Makedonien är drygt en fjärdedel av cirka två miljoner invånare albaner, en folkgrupp som i början av 2000-talet också var indragen i väpnade drabbningar med regimen.

Läget i Makedonien är nu instabilt sedan månader. Den konservative Gruevskis regering anklagas för senfärdighet i närmandet mot EU och för maktmissbruk.

Oppositionella demonstranter har drabbat samman med polis i veckan, och planerar stora demonstrationer den 17 maj.

Pekar på regimen

Oppositionsledaren Zoran Zaev, socialdemokrat, pekar nu på regeringen.

-Det här mörka scenariot kommer inte att fungera. Medborgarna inser vem som har ett intresse av ett sådant scenario.

Makedonien blev EU-kandidatland 2005 och unionens utvidgningskommissionär Johannes Hahn uttryckte på söndagen "djup oro" över läget:

"All ytterligare upptrappning måste undvikas, inte minst i intresset av att behålla den övergripande stabiliteten i landet", skriver han i ett uttalande.

Serbien skickar truppförstärkningar till gränsområdena mot både Kosovo och Makedonien, enligt statliga nyhetsbyrån Tanjug.

ANNONS