Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Invånare och säkerhetsstyrkor på den plats i Bagdad där många människor dödats av självmordsbombare.
Invånare och säkerhetsstyrkor på den plats i Bagdad där många människor dödats av självmordsbombare. Bild: Hadi Mizban/AP/TT

Blodigt bombdåd – angripare fejkade sjukdom

Över 30 personer har dödats sedan två självmordsbombare slagit till mot en klädmarknad i Iraks huvudstad Bagdad. Över hundra personer har skadats.
En av angriparna låtsades vara sjuk för att locka till sig fler människor.

Två personer med bombvästar slog till mot marknaden vid Tayarantorget i centrala Bagdad på torsdagsmorgonen – när många hade gett sig ut för att handla. Enligt inrikesdepartementet rusade den första angriparen in på marknaden och låtsades vara sjuk, så att människor skulle samlas runt omkring.

Därefter detonerade personen sin sprängladdning.

– Angriparen stod i mitten av en folksamling och låtsades vara sjuk, sedan sprängde han sig själ och slet människor i bitar, säger en försäljare till nyhetsbyrån Reuters.

När människor samlades kring offren för den första bomben utlöste den andra angriparen sin sprängladdning. Bilder från platsen visar omkullvälta bord och osålda kläder tillsammans med pölar av blod och kroppar på marken.

Många offer

Dödssiffran steg snabbt under dagen, minst 32 personer har dödats och 110 skadats, uppger hälsodepartementet enligt nyhetsbyrån AFP. Sjukvårdspersonal runt om i staden mobiliserades för att kunna ta hand om alla offer.

De flesta som har behövt vård har kunnat lämna sjukhus och kliniker, enligt hälsodepartementet som uppger att de som dödades miste sina liv på platsen för attacken.

Ingen har ännu sagt sig ligga bakom angreppet, som irakiska myndigheter beskriver som ett terrordåd. Attacken är den dödligaste i Bagdad på tre år.

Sällsynt dåd

Efter flera år av dödligt våld med sekteristiska förtecken och attacker från sunniextremister lojala med IS har den här typen av stora dåd och attacker blivit relativt sällsynta i Bagdad, i synnerhet sedan IS pressats tillbaka. Men gruppens sovande celler har fortsatt att vara aktiva i bergiga ökenområden, där de går till attack mot lokala säkerhetsstyrkor eller statlig infrastruktur.

Den senaste stora attacken i Bagdad ägde rum i januari 2018, då över 30 personer dödades i ett dåd på Tayarantorget. Den attacken skedde bara några månader innan Irak gick till valurnorna. Även nu förbereder sig landet för att gå till val senare i år.

Sofia Eriksson/TT