Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Säkerhetsstyrkor söker igenom ett område i närheten av en vallokal i Afghanistans huvudstad Kabul sedan en bomb detonerat vid lokalen.

Blodiga dåd ska skrämma afghanska väljare

En självmordsbombare utlöste en sprängladdning i Afghanistans huvudstad Kabul som krävde minst 15 liv under parlamentsvalets första dag. Dådet är bara ett i raden av valrelaterade attacker i landet som befaras avskräcka väljare som tvekar inför att rösta.

Det blev en orolig start på lördagens parlamentsval i den afghanska huvudstaden. Explosioner har inträffat vid minst fyra vallokaler i Kabul, enligt vittnen. Det afghanska mediebolaget Tolo News skriver på Twitter att tio civila och fem poliser dödades i det fjärde attentatet i den norra delen av huvudstaden, med hänvisning till säkerhetskällor. Över 25 personer skadades, skriver nyhetsbyrån Reuters.

En man berättade tidigare under dagen för nyhetsbyrån AFP att han just skulle rösta i en vallokal i en skola i norra Kabul när han och andra hörde en hög smäll och tvingades fly för sina liv. Han uppger att flera personer skadades i explosionen.

Dåd har även skett i närheten av ytterligare två vallokaler, enligt en talesperson för Afghanistans inrikesdepartement.

Döda och skadade

Enligt afghanska myndigheter hade på lördagen över 170 människor skadats eller dödats i valrelaterat våld, skriver AFP. De flesta av offren befann sig i huvudstaden.

I staden Kunduz i norra Afghanistan har tre människor dödats och 39 skadats i raketattacker, enligt sjukhuskällor.

Talibanrörelsen har tidigare sagt att de utfört över 300 attacker över hela landet som riktats mot valrelaterade mål. Enligt inrikesdepartementet har minst 193 attacker genomförts under parlamentsvalets första dag. Talibanerna ser valet som illegitimt och vill stoppa det.

Angreppen befaras ytterligare avskräcka dem som tvekar att rösta, efter en valkampanj kantad av attacker och mord på flera kandidater. Oroligheterna har gjort att myndigheterna vid vissa vallokaler fölänger valet till söndagen.

Polischef mördad

I torsdags dödades den inflytelserika polischefen Abdul Raziq och två andra personer i en attack i provinsen Kandahar. Även den amerikanske generalen Scott Miller, befälhavare för Nato-uppdraget i Afghanistan, fanns på plats men klarade sig oskadd.

Dådet ledde till att valmyndigheten beslutade att flytta fram valet i Kandahar en vecka. Det har även skjutits upp i provinsen Ghazni med hänvisning till problem med representation från olika etniska grupper, rapporterar Reuters.