Bitcoin har ökat i värde med cirka 60 procent det senaste året, men allt fler belyser kryptovalutans klimatavtryck.
Bitcoin har ökat i värde med cirka 60 procent det senaste året, men allt fler belyser kryptovalutans klimatavtryck. Bild: Salvador Melendez

Bitcoin slukar lika mycket el som hela Argentina

Kryptovalutan bitcoin har vuxit stadigt sedan lanseringen 2009, både i värde och geografisk spridning. Det märks också på valutans elförbrukning. Elen som går åt till så kallad brytning av bitcoin under ett år motsvarar hela Argentinas årliga elförbrukning.

ANNONS
|

Det är forskningsinstitutet Cambridge Centre for Alternative Finance, CCAF, vid anrika Cambridge University som gör löpande uppskattningar av Bitcoinbrytningens energiförbrukning. Enligt institutet slukade datorer och servrar som bröt bitcoin förra året 120,47 TWh, vilket är ungefär lika mycket som hela Argentina. Sveriges elkonsumtion 2020 var ungefär 134 TWh.

För att ge ytterligare förståelse för storleken på elförbrukningen har det brittiska forskningsinstitutet räknat ut att 120,47 TWh skulle räcka för att hålla alla Storbritanniens tekokare igång i 27 år.

Forskningsinstitutet CCAF varnar dock för att inte finns några säkra siffror på den exakta förbrukningen. Deras uträkning är baserad på bland annat belöningen som betalats ut till bitcoinbrytare och energieffektiviteten hos olika datacenter.

ANNONS

LÄS MER:Spac, NFT och ICO – här är din nya sparekonomi

Kräver mycket energi

Att bryta bitcoin innebär att man lägger till nya block i den så kallade blockkedjan, som utgör basen för kryptovalutor. Det gör man genom att låta en dator lösa ett komplicerat, matematiskt problem, vilket kräver mycket datakraft. Användare som bryter nya block belönas i sin tur med nya bitcoin. I nuläget är ett bitcoin värt över 400 000 kronor.

Den höga energiförbrukningen har skapat diskussioner om värdet av digitala valutor – helt enkelt om valutornas ekonomiska värde rättfärdigar det relativt stora klimatavtrycket. Enligt Digiconomist, som drivs av nederländaren Alex de Vries, är bitcoins årliga klimatavtryck lika stort som landet Kuwaits.

Både Finansinspektionens och Naturvårdsverkets generaldirektörer menar att utvinningen av kryptovalutor kan göra det svårare för Sverige att klara Parisavtalet. I en debattartikel i Dagens Nyheter skrev de båda myndighetscheferna att Sverige bör begränsa byggandet av stora serverhallar och minska brytandet av bland annat bitcoin.

LÄS MER:Kryptovalutan Omicron rusade över 1 000 procent

Island kapar el till bitcoin

Kina huserade länge över hälften av världens bitcoinbrytare, men våren 2021 utfärdade Kommunistpartiet nya lagar som kraftigt reglerade användandet av kryptovalutor i landet. Lokala myndigheter angav bitcoinbrytningen som ett skäl till att de inte nått sina klimatmål.

Island har de senaste åren blivit hem för en mängd bitcoinbrytare, som lockats av god eltillgång och låga elpriser. I december tvingades dock landet att begränsa elen för användare som förbrukade långt över genomsnittet – bland annat aluminiumsmältverk och bitcoinbrytare – på grund av elbrist.

ANNONS

LÄS MER:Larmet: Falska vaccinpass handlas med kryptovaluta

LÄS MER:Indiens regering vill stoppa kryptovalutor

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS