Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Enligt EU:s grundregler ska bistånd bara gå till att bekämpa fattigdom. Foto: Petros Giannakouris/AP, Fredrik Strandberg/TT

Bistånd går till att hindra flyktingar

Istället för att bekämpa fattigdom går EU-ländernas biståndspengar till att hindra flyktingar att komma in i Europa. Det visar en nya rapport från organisationen Aidwatch.

När EU ger bistånd till utvecklingsländer ställs allt oftare krav på att länderna i utbyte ska stoppa flyktingar att ta sig in i Europa. Det finns även villkor som kräver att länderna ska skicka tillbaka de som inte får asyl snabbare. Uppgifterna kommer från en granskning som organisationen Aidwatch har gjort, som Dagens Nyheter har skrivit om. I rapporten ses de nya principerna som en metod för EU-länderna att nå inrikespolitiska mål genom biståndet. De länder som inte vill gå med på villkoren får mindre bistånd. 

Liknande avtal diskuteras med fler länder

I våras slöt EU ett villkorat biståndsavtal med Turkiet som togs fram genom snabba förhandlingar. Nu diskuteras liknande överenskommelser med länder som Etiopien, Senegal och Nigeria. Enligt EU:s regler ska bistånd gå till att utrota fattigdom. Det har dock inte hindrat länder som Spanien och Malta att använda pengarna till allmänt migrationsrelaterade uppgifter, skriver Aidwatch i rapporten. 

"Det här är inte långsiktigt hållbart"

Det blir svårt för EU att uppnå sina långsiktiga mål som går under namnet Agenda 2030, när unionen sviker sina biståndslöften, menar Svenska kyrkans internationella chef Erik Lysén.

– Det här är inte långsiktigt hållbart, för då tar man pengar från det långsiktiga utvecklingssamarbetet, biståndet, för att begränsa flyktingmottagande i vår del av världen. Det innebär mindre pengar för att stödja flyktingarna i de stora flyktingmottagande länderna, säger Erik Lysén till Sveriges Radio.

Aidwatch är även kritiska mot att länder räknar sitt klimatbistånd som utvecklingsbistånd. För det krävs tydligare regler, menar organisationen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.