Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Billström: Erdogan är inte en islamistisk diktator

Utrikesminister Tobias Billström (M) ställer sig inte bakom SD-ledaren Jimmie Åkessons uttalande om att Turkiets president Erdogan är en islamistisk diktator.
– Jag skulle inte uttrycka mig på det sättet, men Turkiet är tveklöst en stat som har allvarliga demokratiska problem, säger han i SVT:s 30 minuter.

Under torsdagen frågades utrikesminister Tobias Billström ut i SVT:s 30 minuter. En stor del av intervjun kom att handla om regeringens fördömande av förra veckans aktion i Stockholm då en docka föreställande den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan hängdes upp utanför Stockholms stadshus.

Bland annat har Tobias Billström tidigare kallat det för en ”skenavrättning”, en ”skamlös handling” och ett ”sabotage” mot den pågående Nato-ansökan.

Försvarar uttalandet

Nu säger Tobias Billström att alla förstod innebörden av ordvalet ”skenavrättning” och att han inte menade en de facto avrättning. Dessutom står han fast vid sitt starka fördömande och avvisar de kritiker som menar att regeringen inte står upp för yttrandefriheten.

– Det är viktigt att komma ihåg allt som är lagligt att göra är kanske inte lämpligt att göra, säger han i SVT:s 30 minuter.

Han menar att regeringen står upp för yttrandefriheten men att det samtidigt var rätt att kritisera handlingen. Billström jämför det med om hur man hade reagerat om det rörde sig om en docka av ett kommunalråd från en svensk kommun med ett liknande budskap.

Tobias Billström förklarade också att regeringen i sina första uttalanden inte lyfte aspekten om yttrandefriheten eftersom det ansågs viktigt att ta ställning om själva sakfrågan, det vill säga att en ”statschef hade låtsasavrättats på vårt territorium”.

Erdogan inte en diktator

På frågan om det inte kunde jämföras med hur den danska regeringen inte tog avstånd och betonade yttrandefrihetsaspekten i samband med att Muhammed-karikatyrerna publicerades i Jyllands-Posten 2005 svarade Tobias Billström att det inte är jämförbara situationer.

Han betonade att Sverige står inför det viktigaste säkerhetspolitiska beslutet på över 200 år.

– I det här fallet låg inte frågan om Nato-medlem i den danska vågskålen. Vi har däremot en pågående relation med Turkiet som baserar sig på gott samförstånd. Det är klart att när något inträffar på vårt territorium, att inte reagera mot detta vore tämligen dumt.

I veckan sade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att Turkiets president Erdogan är ”en islamistisk diktator”, ett uttalande som Tobias Billström inte ställer sig bakom.

– Jag skulle inte uttrycka på det viset. Turkiet är tveklöst en stat som har allvarliga demokratiska problem, det råder det ingen tvekan om. Det yttrar sig på många sätt, problem med korruption, problem med rättsstat och så vidare.

– Men jag skulle inte uttrycka mig på det viset för jag tycker inte det stämmer med hur Turkiet är som stat.

LÄS OCKSÅ: Experter om Kristerssons hårda ord: ”Skäms över Sverige”

LÄS OCKSÅ: Regeringens sätt att hantera Turkiet imponerar inte

LÄS OCKSÅ: Experter om Kristerssons hårda ord: ”Skäms över Sverige”

LÄS OCKSÅ: Försvarsministern inbjuden till Turkiet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.