Bilder: Instagram och Youtube
Bilder: Instagram och Youtube

Bilkön från helvetet: Svenskt band fast i 22 timmar

Det svenska bandet satt fast i milslånga köer i Dover, England, tillsammans med tusentals andra. Nu varnas semesterfirare för att köerna kan pågå fram till måndag.

ANNONS
|

I nästan 30-gradig värme har semesterfirare suttit fast i en bilkö i timmar under fredagen och lördagen, i Dover, England.

Kön ringlar sig flera mil lång mot färjan över till Calais i Frankrike. Svenske Joe Enocsson och hans band The Sun Days lämnade kön tidigare idag och gick i fyra timmar till en affär för att köpa mat och vatten.

– När vi kom tillbaka hade kön kanske rört sig en halv mil, berättar han.

De har suttit fast i turnébussen sedan 10.00 på lördagsförmiddagen. När GP når honom under den sena lördagskvällen närmar sig klockan midnatt. Då har de väntat i 14 timmar och de har missat sin färja.

ANNONS

– Nu har vi hört att man kan bli kvar här i två dagar till.

Många bilister på väg mot färjan över till Calais i Frankrike har suttit fast i över 12 timmar. Vissa i över ett dygn. Semesterfirare står nu strandade längs med vägen och tvingas övernatta där.

– Vi får sova på en motorväg och vi missar vår spelning i Berlin, säger Joe Enocsson.

När köerna växte ska polisen ha stängt delar av vägen och delatut 11000 flaskor vatten till de strandade bilisterna. Familjer började ha picknick mitt i vägen och barn spelade fotboll mellan bilarna.Polisen har på lördagsnatten börjat patrullera fram och tillbaka längs kön, enligt medlemmarna i bandet.

– Ambulansen har kommit och hämtat folk som har svimmat och polisen har delat ut vatten.

Vid åttatiden på söndagsmorgonen har bandet precis kommit på båten, efter 22 timmars väntan.

– Alla mår förjävligt och vi antar att den värsta kontrollen kommer vara när vi når Frankrike om ungefär en timme, säger JoeEnocsson.

–Vår chaufför är totalt utmattad så vi kommer ta in på hotell så fort vi kan. Vi har släppt alla idéer om att komma hem i tid till jobb och annat och prioriterar att köra säkert för allas bästa

ANNONS

Orsaken till kaosetär en förhöjd säkerhetsnivå av franska myndigheter, efter attacken i Nice. Varje bil ska kontrolleras noggrant. Enligt The Mirror ska fransmännen även vara rejält underbemannade. Endast en person ska under en period ha varit ensamt ansvarig för att kontrollera hundratals bilar. Det tar 40 minuter för en person att kontrollera en bil, och vissa färjor ska ha åkt iväg med ytterst få passagerare ombord. Det ihop medden ökade helgtrafiken ska vara anledningen till den nästintill stillastående trafiken.

Personer på plats berättar om klaustrofobiska känslor i överhettade bilar. Ett bilist vittnar om att de rört sig knappt en kilometer på åtta timmar och att det inte finns någonstans där man kan vända och köra tillbaka.

Flera säger att de har varit fast i köer i 20 timmar. Nu varnas semesterfirare för att köerna kan pågå fram till måndag.

ANNONS