Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Körrestriktionerna gäller för bilar, lastbilar och motorcyklar som vill undvika vägtullar på motorvägarna. Bild: Stefan Bennhage
Körrestriktionerna gäller för bilar, lastbilar och motorcyklar som vill undvika vägtullar på motorvägarna. Bild: Stefan Bennhage

Bilförbud ska stoppa förare som undviker vägtullar i Tyrolen

Från och med idag fram till mitten av september inför den österrikiska regionen Tyrolen ett tillfälligt körförbud på helger och helgdagar. Körrestriktionerna gäller för bilar, lastbilar och motorcyklar som vill undvika vägtullar på motorvägarna.

Polispatrullerna står redan och kontrollerar de blockerade vägarna i Tyrolen. Det rapporterar olika österrikiska och tyska medier under torsdagen. Från och med nu gäller de drastiska åtgärderna som den politiska ledningen i den västösterrikiska regionen har infört. Flera småstäder och byar som påverkas av transittrafik ska befrias under alla helgdagar och helger fram till hösten, på lördagar mellan kl 7.00 och söndagar kl 19.00.

Det tillfälliga körförbudet rör utvalda landsvägar som används av många resenärer för att undvika trafikstockningar eller vägtullar på motorvägarna. Konkret handlar det sig om sektionerna längs motorvägarna Inntal och Brenner.

Bayern protesterar

Motorvägsavgångarna i det större Innsbruckområdet stängdes för genomfartstrafik. Ej påverkade är bilister som vill köra direkt till Innsbruck eller de omgivande byarna. Uteslutet är dessutom trafiken som den närboende lokalbefolkningen utgör.

Den bayerska transportministern Hans Reichhart protesterade starkt mot det tillfälliga körförbudet mot tyrolska motorvägar, rapporterar det tyska public service-bolaget Bayerischer Rundfunk. Enligt honom strider Tyrolens agerande mot EU-lagstiftningen om fritt resandet i Europa. Han förväntar sig att EU-kommissionen stoppar körförbudet och hotar från sin sida med liknande åtgärder i Bayern.

Fakta: Körförbudet i Tyrolen

- L9 (Mittelgebirgsstraße) från Hall i riktning mot Tulfes

- L38 (rondellen Ampass Häusern)

- L9 (Iglerstraße) och L32 (Aldranserstraße): rondellen Innsbruck-Mitte i riktning mot Igls ochAldrans

- L38 (Ellbögenerstraße) från rondellen Amras Bleichenweg (Kreisverkehr på höjd vid shoppingcentret DEZ) på grund av avgång A12 Innsbruck-Ost

- Korsningen Patscher Straße-Römerstraße i Patsch

- L11 (Völserstraße) rondellen Völs västerut och österut

- L13 (Sellraintalstraße) på höjd vid rondellen Kematen

- Regionala körförbud runt om Nösslach: efter avgång A13 i riktning mot Vinaders och Gries och på Gemeindestraße Nösslach.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.