Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt (M) tycker att västvärlden borde skicka civila fartyg till Azovska sjön för att visa sitt stöd för sjöfartsfriheten. Arkivbild.

Bildt vill skicka fartyg till Azovska sjön

Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt (M) anser att västvärlden är undflyende mot Ryssland när det gäller Azovska sjön, och att europeiska länder bör skicka civila fartyg till området för att upprätthålla sjöfartsfriheten. Även utrikesminister Margot Wallström (S) kritiserar Ryssland.

Vad gäller situationen i Sydkinesiska sjön spänner USA och några europeiska länder musklerna, medan man visar upp flathet i konflikten i Svarta havet och Azovska sjön, skriver Carl Bildt i en debattartikel tillsammans med Nicu Popescu vid tankesmedjan European Council on Foreign Relations i Foreign Policy.

Bildt ser Ukrainas nya front som EU:s nästa stora utmaning, sedan ukrainska krigsfartyg beskjutits och därefter beslagtagits av Ryssland vid Kertjsundet mellan Krimhalvön och Ryssland.

Dyra kontroller

Då Ukraina och Ryssland på landsidan förskansat sig, är situationen på havet en helt annan, enligt Bildt. Ryssland har under flera månader långsamt strypt Ukrainas tillgång till Azovska sjön, och därmed satt östra Ukraina i en svår sits. Bland annat har ryska gränskontrollanter stoppat ukrainska fraktfartyg för kontroller, som kan kosta ett fartyg motsvarande 100 000 kronor om dygnet, enligt författarna.

"Det här gör ukrainsk export mindre konkurrenskraftig på internationella marknader, importen dyrare och lokala konsumenter fattigare – i en region som redan är fattig och traumatiserad av kriget och stora antal internflyktingar", skriver Bildt och Popescu.

"Orubbligt stöd"

Författarna uppmanar västvärlden att skicka civila fartyg till området som en symbolisk gest för att upprätthålla sjöfartsfriheten.

"Och nej, Ryssland kommer inte att attackera eller ramma skepp från tredje land", skriver de.

Bildt och Popescu vill också se en strategi för Ukraina och att man lättar på restriktionerna till de europeiska marknaderna, liksom att europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE börjar övervaka Azovska sjön med drönare och fartyg.

Utrikesminister Margot Wallström talade med sin ukrainske kollega Pavlo Klimkin på tisdagen. Hon skriver på Twitter att Sverige står orubbligt i sitt stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet och kräver att Ryssland omedelbart ska släppa den tillfångatagna besättningen samt återbörda de ukrainska fartygen.