Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Bildt om Trump: Han kommer inte kunna bryta upp EU

I en intervju med CNN säger Carl Bild att USA:s president inte kommer att kunna få EU att falla samman. – Väljarna har sett Trump och de gillar det inte särskilt mycket, säger den tidigare utrikesministern.

Under måndagen intervjuade CNN Carl Bildt (M), tidigare statsminister och utrikesminister i Sverige.

Han kommenterade då hoten mot EU - Brexit och Trump, som hyllat Storbritanniens beslut och stödjer en upplösning av EU.

Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande, uttryckte för några veckor sedan att Donald Trump utgör ett hot mot EU. Han skrev i ett brev till EU:s medlemsländer att uttalanden från den nya amerikanska administrationen är "oroande". "För första gången i vår historia, i en alltmer multipolär omvärld, blir många öppet anti-europeiska, eller EU-skeptiska i bästa fall", skriver Donald Tusk och fortsätter: "Förändringen i Washington sätter EU i en svår situation. Den nya administrationen verkar ifrågasätta de senaste 70 åren av amerikansk utrikespolitik". Han avslutade brevet med att skriva att "Vi borde påminna våra Amerikanska vänner om deras eget motto: "Enade vi står, söndrade vi falla".

Bildt om Trump: "De gillar det inte särskilt mycket"

Christiane Amanpour, CNN:s internationella korrespondent, frågade om dessa anti-EU-krafter var tillräckligt starka för att bryta upp EU.
– Det kan det, men jag tror inte att det kommer att bli så, svarade Carl Bildt.
– Väljarna har sett Trump och de gillar det inte särskilt mycket. De har sett Brexit och de gillar inte det särskilt mycket. Vill de verkligen slå in på den vägen? Jag är inte säker på att det är ett så attraktivt förslag bland de europeiska väljarna just nu. Det hade kanske varit bättre för ett halvår sedan, fortsatte Carl Bildt.

"Goda nyheter"

Under CNN-intervjun fick han också ta del av ett uttalande från Trump där han uttryckte sina åsikter om Nato.
– Vi stöttar starkt Nato. Vi vill bara att alla Natomedlemmar lämnar sitt fulla och lämpliga ekonomiska bidrag till Nato. Något som många av dem inte har gjort, sa Trump då enligt CNN.
– Det är goda nyheter, kommenterade Carl Bildt det uttalandet och fortsatte.
– Sedan återstår att se vad det här betyder. Men det är bättre att han sagt det än att fortsätta upprepa att Nato är föråldrat och andra saker som vi hört.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.