Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inspekterar det senaste robottestet.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bilder visar att robot kan nå hela USA

Bildmaterial som Nordkorea släppt efter det senaste robottestet visar att landet ser ut att vara kapabelt att nå hela USA med kärnvapen. Men diktaturen har fortfarande några tekniska problem att lösa, enligt experter.

Roboten av typen Hwasong-15, som Nordkorea avfyrade tidigare i veckan, är en ny typ av interkontinental ballistisk robot, som kan flyga över 1 300 mil, enligt en talesperson för Sydkoreas försvarsdepartement.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt Nordkorea testade landet en ny robot som kan nå hela det amerikanska fastlandet. Efter att diktaturen släppt videomaterial och fotografier som visar det senaste robottestet, säger experter att det verkar som om Nordkoreas påstående stämmer. Landet ser ut att vara kapabelt att skjuta kärnvapen och nå hela USA. Nordkorea bedöms bara vara två eller tre tester från att vara redo för krig.

Sydkoreas president Moon Jae-In sade i ett telefonsamtal till USA:s president Donald Trump att testet är diktaturens mest avancerade hittills, men att det fortfarande finns några tekniska problem att lösa.

Sydkorea tror nu att Nordkorea med Kim Jong-Un i spetsen kommer att ta en paus i sitt provocerande beteende, efter det framgångsrika testet där det visat musklerna för omvärlden. Diktatorn beskriver testet som ett "genombrott" och förklarade att Nordkorea nu är en kärnvapenmakt.

- Kim Jong-Un agerar på ett mycket beräknande och smart sätt, säger Sydkoreas försvarsminister Song Young-Moo.

- Kim ändrade uppskjutningstid, riktning och avstånd för att visa att han har stor makt. Han kommer troligen att göra ett stort tillkännagivande, under sitt nyårstal, om att Nordkorea har färdigställt sitt vapenprogram, säger Young-Moo.