Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Arkivbild.

"Bilden av Saudiarabien har förändrats"

Mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi inne på landets konsulat i Istanbul fördömdes starkt i höstas. Sex månader senare har de hårda tongångarna lett till få konkreta handlingar. Däremot är synen på Saudiarabien en annan i dag, menar experter.

Journalisten Jamal Khashoggi gick in på konsulatet i Istanbul den 2 oktober 2018, men kom aldrig ut därifrån. Misstankar har riktats mot Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, som förnekar att han skulle ha med mordet att göra.

Enligt Bitte Hammargren, Mellanösternexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, har Khashoggis död förändrat bilden av Saudiarabien på flera sätt.

- Det kommer inte gå att bara släta över det här. Det finns ett före och ett efter 2 oktober 2018, säger hon.

Starkt band till USA

Samtidigt har kritiken mot Saudiarabien lett till få konkreta åtgärder. Landets ställning som en av världens viktigaste oljeleverantörer har inte förändrats märkbart. Inte heller relationen till USA har blivit särskilt lidande, menar Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet. Detta trots att den amerikanska kongressen ifrågasatt USA:s stöd till den saudiskledda alliansen i kriget i Jemen.

- USA har beklagat händelsen och vill se att ansvariga straffas, men alliansen med Saudiarabien är fortsatt oförändrad, säger han, och fortsätter:

- Det som håller tillbaka USA är att Trump har satsat på alliansen med Saudiarabien. Det är ekonomiskt och strategiskt intressant eftersom Saudiarabien är en av de viktigaste motståndarna till USA:s värsta fiende – Iran.

Tronföljden kan påverkas

Mordet på Khashoggi kan ändå komma att hemsöka Saudiarabien under lång tid, inte minst den saudiske kronprinsen, som också kallas MBS. I och med händelsen på konsulatet i Istanbul, och de starka internationella reaktionerna, bland annat i USA:s kongress, har den interna maktkampen i landet nu gått in i en ny fas, menar Bitte Hammargren.

- Fadern, kung Salman, och sonen, kronprins Mohammed bin Salman, drar numera åt olika håll i vissa frågor. Men framför allt finns det mäktiga och förnedrade prinsar som inte vill att den maktfullkomlige MBS ska bli kung en dag. Det kan komma att brisera den dagen kung Salman är borta, säger hon.

- Alla vet hur MBS fängslade och satte affärsmän och prinsar i hotellarrest och det påverkar också synen på honom. Hans hänsynslöshet mot den närmaste kretsen, liksom mot alla slags oliktänkande, påminner om en ung Saddam Hussein i Irak på 1970-talet.