Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vraket efter bilen som den maltetiska journalisten Daphne Caruana Galizia färdades i när hon sprängdes till döds.

Bilbomb chockar på Malta

EU-landet Maltas mest inflytelserika journalist har sprängts ihjäl av en bilbomb. En chockad premiärminister lovar att inte vila förrän "rättvisa är skipad".

Daphne Caruana Galizia, välkänd på Malta för sin skarpt korruptionskritiska blogg Running Commentary, dödades i en kraftig explosion i sin bil utanför hemmet i Bidnija vid 15-tiden på måndagseftermiddagen, rapporterar maltesiska tidningar i sina nätupplagor.

Enligt Malta Independent hade hon just lämnat hemmet och satt sig i sin hyrbil när smällen inträffade. Den helt urblåsta bilen hamnade på en åker intill. Enligt bombexperter tyder det mesta på att bomben varit gömd längs vägen, snarare än placerad i själva bilen.

"Svart dag"

Reaktionerna blev omedelbara och närmast chockade.

- Det som hänt i dag är oacceptabelt. I dag är en svart dag för vår demokrati och yttrandefrihet. Jag kommer inte att vila förrän rättvisa är skipad, säger premiärminister Joseph Muscat på en presskonferens.

Muscat själv höll på att bli av med makten i våras sedan just Caruana Galizias rapporterande om skandaler kopplade till regeringspartiet Labour starkt bidrog till att nyval utlystes i början av juni – ett nyval som dock Labour vann.

- Alla vet att fru Caruana Galizia var en av mina skarpaste kritiker, både politiskt och personligt, men inget kan på något vis berättiga denna barbariska akt, säger Muscat nu på sin presskonferens, enligt tidningen Times of Malta.

Skrev om Dalli

Caruana Galizia har samtidigt även varit skarpt kritisk mot landets andra stora parti, konservativa Nationalistpartiet.

Bland annat har hon flitigt rapporterat om de många turerna kring förre EU-kommissionären John Dalli, som tvingades lämna sin post i Bryssel 2012 då han anklagades för att kräva mutor av Swedish Match mot att i gengäld arbeta för att öppna upp för snus i övriga EU.

Enligt tv-kanalen TVM ska Caruana Galizia för två veckor sedan ha gjort en polisanmälan om att hon hotats.

Daphne Caruana Galizia blev 53 år och sörjs av make och tre söner.