Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Bil körde in i folkmassa i Berlin

En personbil körde på onsdagsförmiddagen in i en folkmassa i Tysklands huvudstad Berlin, enligt lokala medier. En man i 29-årsåldern har gripits till följd av händelsen som resulterade i att en person dog och minst åtta skadades.

Klockan 10.26 på onsdagsmorgonen i stadsdelen Charlottenburg, vid Breitscheidplatz i närheten av Kurfürstendamm, i Berlin körde en personbil in i en folkmassa.

Bilen ska först ha väjt av vägen och kört upp på trottoaren, sedan ut på vägen innan den återigen svängde upp på trottoaren och körde in i en skolklass från den tyska delstaten Hessen som ska ha varit på besök i Berlin.

Efter cirka 200 meter körde bilen in i ett skyltfönster i en Douglas-butik. Enligt en talesperson för parfymkedjan Douglas ska ingen i butiken ha skadats.

29-årig man gripen

Eleverna ska vara i mellan 15 och 16-årsåldern, och en person, en 51-årig kvinna som var elevernas lärare, har dött medan minst åtta personer skadades. Av dessa uppges fem ha livshotande skador, och det finns också ett okänt antal personer som fått lindriga skador.

Enligt tyska Welt ska polisen ha gripit föraren, en man i 29-års åldern, som körde en silverfärgad Renault. Det är fortfarande oklart om han kört in i folkmassan med avsikt.

– Vi vet ännu inte om det är gjort med uppsåt, eller om det handlar om en trafikolycka. Vi har gripit föraren och utreder vad som har hänt, säger en talesperson för polisen till tidningen Tagesspiegel.

Föraren uppges vara bland de skadade, enligt Tagesspiegel.

Förare försökte fly platsen

Ett ögonvittne, vars bil blev påkörd innan föraren körde in i folkmassan, sa till Berliner Morgenpost att bilen kört i en mycket hög hastighet.

– Jag såg en person och material som flög genom luften, säger ett ögonvittne med namn Frank W till Morgenpost.

– Fönstren var krossade och bilen var redan bucklig av alla stötarna.

Ett annat vittne, som inte ville medverka med sitt namn, sa:

– Jag trodde att han försökte köra mot rött, han körde så fort.

Flera tyska medier rapporterar om att föraren ska ha försökt springa iväg från men att förbipasserande stoppat mannen och hållit kvar honom tills polisen var på plats.

Inga svenskar ska vara drabbade

Enligt Berlins trafikinformationscenter (VIZ) spärrades ett stort område av i anslutning till platsen.

Runt 130 poliser, varav några tungt beväpnade, och 60 brandmän kallades in, samt en räddningshelikopter, uppger tyska Bild.

Svenska utrikesdepartementet meddelar att de i nuläget inte har några uppgifter om att svenskar ska vara drabbade i samband med händelsen, men att departementet undersöker vad som har skett.

Berlins senator Iris Spranger uttrycker i ett Twitter-inlägg sin "djupaste sympati" och säger att hon är "chockad".

Samma plats som terrordådet 2016

Händelsen ska ha inträffat intill den plats där en terrorattack utfördes 2016, då en lastbil körde in på Berlins julmarknad och körde ihjäl elva fotgängare och dödade en lastbilschaufför. Gatan kantas av butiker och är välbesökt.

LÄS OCKSÅ: Terrorattack - långtradare körde in i folkmassa

LÄS OCKSÅ: Tre döda i Tyskland – bil körde in i folkmassa

LÄS OCKSÅ: Man gripen för terrorplaner i Tyskland

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.