Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Joe Biden talade i sin hemstad i Delaware med sin fru och två barn på plats, liksom vicepresidentkandidaten Kamala Harris och hennes man. Bild: Andrew Harnik

Bidens viktigaste tal någonsin

Ljus istället för mörker. Medkänsla som ersätter konfrontation. Joe Biden försäkrade att han kommer att vara hela USA:s president, inte en ledare bara för de som röstar på honom.

Joe Biden avslutade demokraternas konvent i natt utan att nämna Donald Trump vid namn, han kallade honom presidenten. Det är ett sätt att inte personifiera motståndaren och en taktik som Biden kopierat från Ronald Reagan. Reagan valde under sina kampanjer på 1980-talet att nästan genomgående tala om ”min motståndare” för att därmed förminska kandidaterna som utmanade honom.

Bidens tal beskrivs som hans viktigaste under en lång politisk karriär och sätter tonen för resten av kampanjen. Han berättade hur närvaron av nynazister vid en demonstration mot rasism i Charlottesville i Virginia för tre år sedan blev en väckarklocka för den amerikanska nationen och hur den händelsen avgjorde att han bestämde sig för att ställa upp i årets val.

– Min far lärde mig att tystnad är medlöperi. Och jag kan aldrig vara tyst eller vara en medlöpare.

Han påminde om att presidenten sagt att det fanns bra människor på båda sidor vid demonstrationen.

Han uppehöll sig länge vid den smärta som USA genomlider under coronaspridningen och beskyllde presidenten för brist på ledarskap och för att inte ha arbetat för att skydda det amerikanska folket.

Biden sade också att USA nu måste enas, att kärlek är starkare än hat och att ljuset är starkare än mörkret. Valet handlar om nationens själ

Joe Biden talade i sin hemstad i Delaware med sin fru och två barn på plats, liksom vicepresidentkandidaten Kamala Harris och hennes man. Han uppehöll sig länge vid den smärta som USA genomlider under coronaspridningen och beskyllde presidenten för brist på ledarskap och för att inte ha arbetat för att skydda det amerikanska folket. Han sade att han förordar att alla bär mask som en patriotisk handling för att hindra smittspridningen.

Konvent är en kombination av personligt, starka känslor och den politiska färdriktningen. Bidens son Beau – som dog i hjärntumör för några år sedan – nominerade sin far som vicepresident vid tidigare konvent, nu fanns dessa filmsekvenser med liksom en rad andra som visade Bidens familjeliv. Alla hans utmanare från primärvalen var också uppkopplade och ett pärlband av kända och okända höll korta inspelade appeller om sakfrågor som är viktiga för demokraterna och om Biden som person. Det mest rörande inslaget var när en ung pojke – som kämpar mot stamning liksom Biden själv – talade.

Biden listade ett tjugotal punkter i sitt politiska program där han avser att genomföra förändringar om han väljs till president. Sjukvårdsförsäkringen Obamacare kommer att fullföljas som det var tänkt, barnomsorgen utvecklas och infrastrukturen byggas ut. Miljölagar som rivits upp av Trump kommer att återinföras, klimatet prioriteras, minimilönerna höjas och skatterna återinföras för de rikaste amerikanerna som fått kraftiga skattesänkningar de senaste fyra åren. Biden lovade också att återskapa banden med USA:s trognaste allierade.

– Kommer vi att vara generationen som äntligen får bort rasismen? Jag tror det. Jag tror att vi är beredda.

Han uppehöll sig även vid den systematiska rasismen och talade om den förändring som nu måste komma. Biden besökte den av polisvåld dödade George Flloyds familj och citerade hans dotters ord: ”Pappa förändrade världen.”

– Kommer vi att vara generationen som äntligen får bort rasismen? Jag tror det. Jag tror att vi är beredda.

Efter talet gick Biden utomhus där människor satt i bilar på en stor parkeringsplats för att se det fyrverkeri som brukar avsluta partiernas konventdagar.

Timmarna innan Biden framträdde reste Donald Trump till Scranton i Pennsylvania där Joe Biden föddes och bodde sina första tio år. Familjen flyttade därifrån när pappan måste söka nytt jobb. Trump anklagade Biden för att ha övergivit Pennsylvania, som är en nyckelstat för att vinna valet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.