Demokraten Joe Biden har utropats som segrare i det amerikanska presidenvalet.
Demokraten Joe Biden har utropats som segrare i det amerikanska presidenvalet. Bild: Carolyn Kaster/AP/TT

Bidens seger i Pennsylvania fastställd

Demokraten Joe Bidens seger i Pennsylvania i presidentvalet har fastställts, meddelar delstatens guvernör Tom Wolf.

ANNONS

"Såsom federal lag föreskriver har jag undertecknat intyget om fastställandet", skriver demokraten Wolf på Twitter och tillägger: "Återigen vill jag tacka de valarbetare som har genomfört ett rättvist och fritt val under en otroligt utmanande tid".

Biden har utropats till segrare i valet av de stora mediebolagens prognoser. I några delstater har dock valresultatet varit jämnt, och sittande president Donald Trump har utan att presentera bevis hävdat att valet var "riggat" och att det i själva verket är han som tog hem segern.

En av de omtvistade delstater där Trump påstått att det fuskats var just Pennsylvania, som jämte Georgia, Arizona, Wisconsin och Michigan varit i fokus för Trumpkampanjens stämningar. I Michigan fastställdes resultatet på måndagskvällen svensk tid.

ANNONS

I Georgia, som i fredags fastställde sitt valresultat och utropade Biden till segrare, har Trumpkampanjen begärt en omräkning. Det sker enligt reglerna, eftersom segermarginalen var lägre än 0,5 procentenheter.

Fakta: Nästa steg i USA:s valprocess

8 december: Kallas i USA för Safe harbor day. All rösträkning och fastslagning av resultaten ska vara klara i delstaterna och elektorerna utses.

14 december: Medlemmarna i elektorskollegiet möts i delstatshuvudstäderna för att formellt rösta på en president och en vicepresident.

6 januari: Representanthuset och senaten möts för att räkna elektorsrösterna.

20 januari: Den avgående presidentens mandatperiod löper ut klockan 12. Kort därefter svärs den nye presidenten in.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS