Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.  Bild: Patrick Semansky
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden. Bild: Patrick Semansky

Bidens brist på karisma kan leda till vinst

Joe Bidens brist på karisma är denna gång hans karisma. Efter två misslyckade försök att bli president leder han nu i opinionsmätningarna. Bidens nya stil är nedtonad och försiktig.

Biden har hela sitt politiska liv haft siktet inställt på Vita huset. När han för första gången valdes till senaten 1972 fick han frågan om han avsåg att ställa upp som demokratisk kandidat i presidentvalet fyra år senare, 1976. Han förnekade inte att han redan då funderade på att kandidera.

Men strax efter senatsvalet drabbades Joe Biden av en tragedi. Hans fru och ettåriga dotter dog i en bilolycka när de var på väg för att handla en julgran. De två sönerna blev allvarligt skadade.

Joe Biden hämtade sig långsamt och har många gånger talat om hur svårt han hade att ta sig igenom vardagen med pojkarna och senatsjobbet. Presidentambitionerna sköts på framtiden.

En stark kandidat

1987 var han beredd, då hade han gift om sig och fått en dotter. Han talade om att ljuset åter kommit in i hans liv. Republikanen Ronald Reagan var på väg att avsluta sin andra period som president, fältet låg vidöppet för en demokratisk kandidat och Reagans vicepresident George Bush uppfattades som ett svagt kort. Biden ansågs som en stark kandidat, som ett ungt hopp för demokraterna.

Men kampanjen fick ett abrupt slut. Biden föll på anklagelser om plagiat. Flera av hans tal var direkta kopieringar, bland annat på ett anförande av den brittiske labourledaren Neil Kinnock. Det uppdagades också att han 1965 plagierat några sidor i en uppsats på universitetet.

Bidens lediga stil hölls emot honom, han beskrevs som ytlig och alltför angelägen om att ta genvägar för att komma fram. Det hindrade dock inte att valdes om till senator av väljarna i Delaware och att han är en av de senatorer som suttit längst i senaten, 1973-2009.

Kampanj som dömdes till böter

2008 gjorde han ett nytt försök att bli demokraternas val men drog sig tidigt ur kampanjen sedan han distanserats av Barack Obama och Hillary Clinton. Bidens kampanj dömdes även till böter för flera olagliga kampanjbidrag. Han räknades då helt ut som en demokratisk framtidsman.

Men Biden väckte Barack Obamas intresse. Obama var då ny senator och hade noterat Bidens skicklighet att manövrera och skapa koalitioner i senaten. Det var den politiske insidern Biden som Obama valde till sin vicepresidentkandidat, inte en politiker med utstrålning. Obama attraherade själv tillräckligt, Biden backade upp med partiapparaten.

Det var inget sammansvetsat team som sedan segrade. Tvärtom var Obama fast knuten till sina nära medarbetare, som gärna öppet hånade Biden för att han pratade för mycket och som härmade hans stamning. Då ställde Biden krav på Obama – sluta skratta med när jag häcklas. Det tog skruv. Obama och Biden åt lunch en gång i veckan, senare blev det två och tre. Obama såg Bidens fördelar som en erfaren politiker som kunde få något gjort, de nya medarbetarna fick ta steget tillbaka.

Försöker gräva i det förflutna

Men erfarenhet betyder också att det finns mycket att gräva i när det gäller Bidens förflutna. Omröstningarna i senaten nagelfars och särskilt då att Biden ställde upp på Clarenece Thomas sida som domare i HD, trots att Thomas anklagades för sexuella trakasserier.

Donald Trump gräver också i Bidens förflutna och övertygades om att Joe Biden som vicepresident agerat korrupt i Ukraina. Anklagelserna ledde till riksrätt mot Trumps som frikändes. I Ukrainaskandalen fick Trump även in Bidens son Hunter som har en krokig karriär som innefattar drogmissbruk. Den andre sonen Beau dog för ett par år sedan av en hjärntumör.

Donald Trump säger att han sitter på allvarliga anklagelser mot Biden men också mot Obama. Ännu har han inte offentliggjort vad det handlar om.

Det tog det demokratiska partiets framtidshopp trettiotvå år att bli presidentkandidat. Vid 77 års ålder – och med avsaknad av karisma som den nya karisman – leder Joe Biden stort i opinionsmätningarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.