Stridsvagnen Abrams M1 kommer levereras till Ukraina.
Stridsvagnen Abrams M1 kommer levereras till Ukraina. Bild: Christian Murcock

Bidens besked: USA levererar stridsvagnar till Ukraina

USA kommer att leverera stridsvagnar av typen Abrams M1 till Ukraina. Det meddelade president Joe Biden vid en pressträff på onsdagskvällen.
Även Norge har beslutat att skicka stridsvagnar till Ukraina.

ANNONS
|

31 stridsvagnar kommer att levereras. Utbildningen av ukrainska soldater som ska manövrera stridsvagnarna kommer att inledas inom kort.

– Det motsvarar en ukrainsk bataljon, säger Joe Biden.

– Abramsstridsvagnarna är de mest kapabla stridsvagnarna i världen. De är också extremt komplexa att manövrera och underhålla, så vi ger dem också reservdelar och utrustning så att de kan hålla igång dem på slagfältet.

Beskedet kommer samma dag som Tyskland meddelade att man kommer att leverera Leopardstridsvagnar till Ukraina. President Joe Biden sa vid presskonferensen att han hade samtalat med flera europeiska Natoländer under dagen, och hyllade Tysklands beslut att skicka stridsvagnar – något som man kritiserats för att vara saktfärdiga med.

ANNONS

– Ryssland förväntar sig att vi ska splittras, men vi står helt enade, sa Joe Biden.

Presidenten menade under presskonferensen att stridsvagnarna inte ska ses som ”ett offensivt hot” mot Ryssland, utan att stödet syftar till att hjälpa Ukraina att ”försvara sin självständighet”.

– Om de ryska trupperna skulle dra sig tillbaka till Ryssland, skulle de vara där de hör hemma. Det är det vi alla vill ha, ett slut på kriget.

Stormakten ändrade sig

Tyskland hade tidigare sagt att man inte skulle agera ensamt i stridsvagnsfrågan, och ville att USA också skulle skicka stridsvagnar. Stormakten hade under lång tid sagt nej till att skicka Abramsstridsvagnarna till Ukraina, med hänvisning till att det är ett dyrt, komplicerat system som skulle vara svårt att underhålla för ukrainarna, men verkar nu ha ändrat sig för att få med tyskarna på båten.

Under presskonferensen fick Joe Biden frågan om varför beskedet kommer just nu, hade Tyskland tvingat honom att ändra sig?

– Tyskland tvingade mig inte att ändra mig, vi ville se till att vi alla står enade, svarade presidenten med ett skratt.

Onsdagens besked från Tyskland och USA innebär att Ukraina får ett betydande tillskott i kriget mot Ryssland. Leopard- och Abramsstridsvagnarna kan användas offensivt och ger dem möjlighet att bryta igenom vid svaga punkter i de ryska linjerna.

ANNONS

Zelenskyj tackar Tyskland och USA

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har efter beskeden gått ut på Twitter och berättat att han har samtalat med den tyska förbundskanslern Olaf Scholz.

”Tyska stridsvagnar, fortsatt utökat försvarsstöd och grönt ljus för fler parter att kunna leverera liknande vapen.[...] Jag står i tacksamhet till förbundskanslern och våra vänner i Tyskland”, skriver Zelenskyj i en Tweet.

I ytterligare ett inlägg på Twitter riktar han också ett tack till USA:s president Joe Biden.

”I dag står den fria världen enade som aldrig förr för ett gemensamt mål – befrielse av Ukraina”, skriver Zelenskyj.

Även Norge skickar stridsvagnar

På onsdagseftermiddagen bekräftade Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram att landet också kommer att skicka stridsvagnar till Ukraina. Exakt hur många är dock inte klart ännu.

”Regeringen stöder donation av stridsvagnar till Ukraina och Norge måste bidra till en sådan donation. Vi är nu i nära dialog med allierade och Ukraina om hur Norge kan bidra på bästa möjliga sätt”, skriver han i ett mejl till VG.

Sverige har också Leopardstridsvagnar inom Försvarsmakten – under namnet stridsvagn 122 – men det finns inga planer på att skicka dem till Ukraina i nuläget.

– Vårt omedelbara fokus nu handlar om att skicka iväg CV90 (stridsfordon 90) som är världens kanske mest kvalificerade stridsfordon. Längre fram så utesluter jag inte att vi skulle kunna bidra i en eller annan form kopplat till Leopardfamiljen, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till TT.

ANNONS

LÄS MER:Fem punkter: Stridsvagnar över röd rysk linje

LÄS MER:Stridsvagnarna avgörande för ukrainsk offensiv

LÄS MER:Tyskland bekräftar: Skickar Leopard 2 till Ukraina

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS