Joe Biden har fördömt Högsta domstolens val att slopa aborträtten.
Joe Biden har fördömt Högsta domstolens val att slopa aborträtten. Bild: Evan Vucci

Biden vidtar åtgärder för att motarbeta abortförbudet

Joe Biden har undertecknat en order som ska främja rätten till abort och preventivmedel. Detta efter Högsta domstolens beslut om att slopa aborträtten i landet.

ANNONS
|

Fredagen den 8 juli undertecknade USA:s president Joe Biden en order som ska stärka kvinnors tillgång till abort och preventivmedel, skriver Reuters.

Den 24 juni i år valde Högsta domstolen att häva Roe mot Wade, lagen som har hindrat delstaterna från att införa totala abortförbud sedan 1973. Nu får delstaterna alltså själva bestämma om abort ska vara tillåtet.

President Biden har fördömt Högsta domstolens beslut. Genom ett presidentbeslut ger han nu sjukvårdsdepartementen i uppdrag att vidta åtgärder för att främja aborträtten, bland annat genom att utöka tillgången till abortpiller. Departementen ska också stärka ”Obamacare” i sitt arbete för att erbjuda kostnadsfri eller subventionerad sjukvård till abortpatienter. Utöver det ska en grupp jurister hjälpa till att försvara personer som döms för att göra- eller erbjuda abort. Det rapporterar Politico.

ANNONS

Detta innebär dock inte att den nationella aborträtten återinförs.

Vita huset skriver i ett pressmeddelande på sin hemsida att det enda sättet att säkerställa aborträtten är att kongressen återinför Roe mot Wade som en federal lag.

Demokraterna har i dagsläget en liten majoritet i kongressen, men om de förlorar den i kongressvalet i november försvinner deras möjlighet att riva upp högsta domstolens beslut.

”Den här domstolen har gjort det tydligt att de inte kommer skydda kvinnors rättigheter. Det kommer jag göra. Därför undertecknar jag idag en verkställande order för att skydda tillgången till reproduktiv sjukvård,” skriver Joe Biden på Twitter.

LÄS MER:De styr USA:s högsta domstol

LÄS MER:Aborträtten inte självklar i Europa

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS