Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Biden: ”Vi kommer vara vinnarna”

Vägen mot Vita huset ser ut att ligga öppen för demokraternas presidentkandidat Joe Biden.
– När röströkningen är färdig tror vi att vi kommer att vara vinnarna, säger Biden.
Samtidigt vägrar Trumpkampanjen att ge upp och meddelar att man kräver att rösträkningen stoppas i Pennsylvania och Michigan.

Joe Biden kopplade timme för timme under onsdagskvällen ett allt starkare grepp om presidentvalet.

Vid 20-tiden bedömde CNN att han har vunnit valet i vågmästarstaten Wisconsin och senare under kvällen gjorde mediebolaget samma bedömning för Michigan.

Bedömningarna gör att Joe Biden i nuläget ser ut att ha 253 elektorsröster, minst 270 krävs för att vinna valet.

I flera stater är läget fortfarande för jämnt för att utropa en vinnare, även om Biden är i ledning i viktiga stater som Arizona och Nevada, där resultaten dröjer och röster fortfarande räknas.

När Joe Bieden vid 22-tiden på onsdagen talade till nationen från sitt huvudkvarter i Wilmington, Delaware, meddelade han tidigt att han inte tänkte förkunna att valet var vunnet. Han var samtidigt tydlig med att demokraterna känner sig säkra på en valseger, men betonade att rösterna först måste räknas och att det är folket som bestämmer vem som kommer att bli USA:s president.

– Jag är inte här för att förkunna att vi har vunnit, men jag är här för att rapportera att när rösträkningen är färdig tror vi att vi kommer att vara vinnarna, säger Biden.

Presidentkandidaten talade också om vikten att ena landet när valresultatet är färdigt.

– Vi är inte fiender. Det som sammanför oss som amerikaner är så mycket starkare än någonting annat som kan splittra oss.

Joe Biden meddelade sent på onsdagskvällen att han känner sig säker på att vinna presidentvalet, men att han inte tänker utnämna sig till segrare innan rösterna är räknande. Bild: Carolyn Kaster
Joe Biden meddelade sent på onsdagskvällen att han känner sig säker på att vinna presidentvalet, men att han inte tänker utnämna sig till segrare innan rösterna är räknande. Bild: Carolyn Kaster

Trump hävdar segrar i viktiga stater

Samtidigt som Biden talade till nationen gjorde rivalen Donald Trump inte något offentligt framträdande under onsdagskvällen.

På twitter har han ifrågasatt brevrösterna som ser ut att kunna ha avgjort valet till Bidens fördel. Republikanerna har också meddelat att de tänker kräva en omräkning av rösterna i Wisconsin och att de ifrågasätter hur rösterna har räknats i Michigan.

I en annan viktig vågmästarstat, Pennsylvania, behåller Trump fortfarande ledningen. Många brevröster återstår samtidigt att räkna i delstaten och under torsdagen har Trumps tidigare klara marginal börjat krympa. För att stoppa rösträkningen har republikanerna vänt sig till domstol vilket man också har gjort i Michigan med motiveringen att deras egna observatörer inte har fått tillräcklig insyn i rösträkningen.

– Inte en enda republikan har fått titta på de här brevrösterna. De skulle så vitt vi vet kunna komma från mars, eller demokraterna, sa Donalds Trumps advokat Rudy Gulliani under en pressträff.

Trumps kampanj meddelade också att man kommer att begära att Högsta domstolen upphäver ett tidigare domstolsbeslut. Beslutat handlar om att brevröster ska få registreras fram till på fredag i Pennsylvania om de har en poststämpel från valdagen eller tidigare.

För att nå 270 elektorsröster räcker det i nuläget dock inte för Trump med att vinna Pennsylvania, som skulle ge ytterligare 20 till de 213 som han så här långt har säkrat.

Han behöver också behålla ledningen i Georgia och North Carolina, där röster fortfarande räknas. Segrar där skulle ge honom totalt 264 elektorsröster. En tänkbar väg till att bli återvald för Trump skulle då vara att han vinner någon av staterna Arizona och Nevada där resultatet inte heller är färdigt. I Arizona har Trump under torsdagen knappat in röster.

Vid 23-tiden på onsdagen hävdade Trump själv på Twitter att han har vunnit just i Georgia, North Carolina, och Pennsylvania. Inget större mediebolag har dock gjort samma bedömning. Trump hävdar själv också att han har vunnit i Michigan där han, utan att presentera några bevis, uppger att det finns rapporter om valfusk.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.