Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Biden vann omräkningen i Georgia – många republikaner skeptiska

Valresultatet är klart i Georgia. Omräkningen visar att Joe Biden vann. Men Donald Trump ger inte upp.
– Han är den mest oansvarige presidenten i USA:s historia, säger Biden. Jag förstår inte hur han tänker.

Den nyvalde presidenten Joe Biden och hans vicepresident Kamala Harris sade vid en pressträff sent på torsdagskvällen svensk tid att de samtalat med både republikanska och demokratiska guvernörer i delstaterna och att samarbetet med dem är avgörande. Biden försäkrade att han inte avser att stänga ner USA när han tillträtt den 20 januari för att på det sättet få kontroll över den skenande smittspridningen av coronaviruset. Däremot kommer ett nationellt påbud om att alla ska använda munskydd.

Biden påpekade att han anser att Donald Trump är ”otroligt oansvarig” som vägrar att samarbeta med hans övergångsteam och redovisa dataunderlaget som finns för hur vaccin ska kunna distribueras till delstaterna. Över en kvarts miljon amerikaner har dött i covid-19 sedan februari och prognosen visar att uppemot 400 000 kan ha dött i början av mars nästa år.

– Det finns inget försvar för att inte dela data med oss så att vi kan planera, framhöll Biden.

”Skadligt budskap”

Trump låter ingen från sin administration att hålla kontakt med Joe Bidens stabschef. Cheferna för USA:s folkhälsomyndighet CDC och det nationella institutet för allergier och infektionssjukdomar, NIAID, får inte heller överlämna dokumentation. Biden anklagar Trump för att ”sända ett förskräckligt skadligt budskap” till USA och världen om hur den amerikanska demokratin fungerar.

Coronaspridningen har tagit över intresset från de olika turerna kring valet som anses som avgjort även om Donald Trump vägrar att erkänna sig besegrad.

Georgias högste ansvarige för valet, republikanen Brad Raffensperger, kommer att meddela de officiella siffrorna sent under torsdagen eller fredagen. Men han bekräftade redan innan dess att både den första rösträkningen och omräkningen visar att Biden har vunnit. Trumps team står dock berett att kräva ytterligare en granskning men det är oklart om det kommer att ske. Ingenting tyder på att det finns några oegentligheter och det preliminära resultatet skiljer sig bara marginellt från omräkningen. Det är första gången sedan Bill Clinton vann 1992 som en demokratisk presidentkandidat segrat i Georgia.

I Michigan har Trumps juridiska team dragit tillbaka ett överklagande. Men samtidigt visar det sig att Donald Trump ringt två lokala republikanska valfunktionärer som först vägrade att underteckna valresultatet, sedan gjort det men ångrade sig efter Trumps samtal. Samtidigt kallade Trumps personlige advokat Rudy Giuliani till presskonferens i Washington och hävdade svepande att Trump vunnit valet. En i hans team tillade att det handlade om en jordskredsseger.

Skapat osäkerhet

Donald Trump och hans kampanj har lyckats skapa så mycket osäkerhet kring valresultatet att en ny opinionsmätning visar att sjuttio procent av de tillfrågade republikanerna säger att de är osäkra på om siffrorna som presenteras är korrekta. Demokraterna har motsatt uppfattning.

Det är visserligen en minoritet av de amerikanska väljarna, som tillsammans med Donald Trump, tvekar men ändå tillräckligt många för att det ska vara en varningssignal för att tilltron till det amerikanska demokratiska systemet håller på att undermineras på ett målmedvetet sätt för att Trump skall kunna påstå att valsegern stulits från honom.

Risken är stor att misstänksamheten mot valsystemet biter sig fast.

Den kampanjen kommer att fortsätta på olika sätt och risken är stor att misstänksamheten mot valsystemet biter sig fast. Ledande republikaner och demokrater måste snabbt börja samarbeta för att rädda tilltron till valsystemet inför mellanårsvalet om två år. Den republikanske senatorn och tidigare presidentkandidaten Mitt Romney höjde redan dagen efter valdagen rösten för att Trumps felaktiga uttalanden skulle tillbakavisas just med hänvisning till det kommande valet.

Senatsval hålls dessutom redan den 5 januari nästa år i Georgia. Delstatens två senatorer ska då väljas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.