USA:s president President Joe Biden i FN.
USA:s president President Joe Biden i FN. Bild: Eduardo Munoz/AP/TT

Biden vädjar om samarbete i en avgörande tid

USA:s president Joe Biden vill undvika ett nytt kallt krig, han hoppas på internationellt samarbete – inte minst för miljön. Kinas ledare Xi Jinping lovade i sitt FN-tal att sluta stödja satsningar på kolkraft utomlands.

ANNONS

Stormaktsledarnas utspel gjordes i FN:s generalförsamling där många av världens stats- och regeringschefer möts, medan andra skickar förinspelade videotal.

President Biden höll ett linjetal som markerade presidentens utrikespolitik.

– Vi har vänt blad, sade Biden och konstaterade att USA för närvarande inte befinner sig i krig.

Han framhöll att USA går in i en tid av obeveklig diplomati efter händelserna i Afghanistan. Biden sade också att USA ska undvika militära insatser om de inte är "tydliga och uppnåeliga".

Kraftigt ökat stöd

Biden konstaterade att USA inte har någon allierad som står närmare, eller är mer pålitlig, än Australien. Uttalandet bör ses mot bakgrund av den uppmärksammade ubåtsuppgörelsen länderna emellan, som gett upphov till en diplomatisk kris med Frankrike och EU på ena sidan och USA och Australien på den andra.

ANNONS

Vidare meddelade han att USA kraftig ökar sitt stöd till arbete som rör covid-19 och till internationella klimat- och miljöinsatser.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) kommenterade presidentens tal.

– Biden är fullt medveten om betydelsen av det internationella samarbetet. Jag har träffat Biden fyra gånger när han var vicepresident och känner mig trygg med att han har den insikten och vill bygga relationer.

– Han var tydlig med det i sitt tal i dag också, tillägger Löfven som befinner sig i New York.

Sent på måndagskvällen höll Xi Jinping ett förinspelat videotal, där han sade att Kina ska tänka miljömässigt i satsningar utomlands:

– Kina ska öka stödet för utvecklingsländer i omställning till grön energi . . . och ska inte bygga nya koleldade kraftverk utomlands.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan lovade i sitt tal att Turkiet ska ratificera Parisavtalet om klimatet från 2015.

– Vi tänker lägga fram förslaget inför vårt parlament om en månad, sade Erdogan.

Guterres först ut

Generalförsamlingen samlas för sin 76:e session, med många av världens stats- och regeringschefer på plats i New York. På grund av coronapandemin väljer dock flera ledare att skicka förinspelade tal till generalförsamlingen.

Först ut när generalförsamlingen officiellt samlades på tisdagsförmiddagen lokal tid var FN:s generalsekreterare António Guterres.

ANNONS

FN-chefen varnade för en alltmer splittrad värld och manade till dialog mellan stormakterna USA och Kina.

– För att återställa förtroendet och inspirera till hopp behöver vi samarbete", sade Guterres.

– Vi behöver dialog. Vi behöver förståelse, tillade han.

Talibanerna vill tala

Därefter följde Brasiliens president Jair Bolsonaro. Hans tal handlade bland annat om framsteg Brasilien gjort i klimatfrågor och han ansåg att landets lagar för att skydda miljön borde tjäna som internationell förebild.

Senare på kvällen, svensk tid, sändes den iranske presidenten Ebrahim Raisis förinspelade tal till församlingen.

I talet riktade Raisis skarp kritik mot USA. Han sade att landets sanktioner mot Iran under coronapandemin var ett brott mot mänskligheten.

Raisi öppnade dock för möjligheten att fortsätta förhandlingar om landets kärnenergiprogram, men med ett krav:

– Islamiska republiken överväger konstruktiva samtal med målet att alla förtryckande sanktioner hävs.

Det nya talibanstyret i Afghanistan har skickat ett brev till Guterres och begärt att få tala i generalförsamlingen, säger en talesperson för FN till AFP. Brevet är daterat den 20 september, dagen innan församlingen inleddes.

Statsminister Löfven talar i generalförsamlingen på fredag.

Kinas president Xi Jinping i ett videotal.
Kinas president Xi Jinping i ett videotal. Bild: Bebeto Matthews/FN via AP/TT
Irans president President Ebrahim Raisi.
Irans president President Ebrahim Raisi. Bild: FN via AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS