USA:s president Joe Biden höll sitt tal på årsdagen av stormningen av Kapitolium inne i statyhallen i samma byggnad.
USA:s president Joe Biden höll sitt tal på årsdagen av stormningen av Kapitolium inne i statyhallen i samma byggnad. Bild: Andrew Harnik/AP/TT

Biden om Trump: Han har vävt ett nät av lögner

På årsdagen av stormningen av Kapitolium höjde USA:s president Joe Biden tonläget mot sin föregångare.
Utan att nämna honom vid namn pekades expresidenten Donald Trump ut som ansvarig till förödelsen.

– För första gången i vår historia försökte en president att störa det fredliga överlämnandet av makten efter att ha förlorat ett val. Men det misslyckades, sade Joe Biden.

För ett år sedan, den 6 januari 2021, stormade hundratals våldsamma anhängare av Trump kongressbyggnaden. Biden konstaterade att det var Trumps vägran att acceptera valresultatet som ligger bakom händelserna den dagen – som han beskriver som ett "väpnat uppror".

– De kom hit i en enskild mans tjänst, inte USA:s, sade presidenten som höll sitt tal i statyhallen inne i Kapitolium.

Biden nämnde inte Trump vid namn, utan kallade honom för "den tidigare presidenten", men var trots det svidande i sin beskrivning av hur Trump har hanterat valförlusten.

– Den tidigare presidenten har vävt ett nät av lögner om valet 2020. För honom är makten viktigare än principerna, fortsatte Biden.

Hårdare ton

Talet representerar ett skifte i tonläget från presidenten. Under sitt första år på posten har Biden valt att i stort sett ignorera sin företrädare, och ofta i sina anföranden riktat in sig på att han vill ena ett splittrat USA. Nu valde han i stället att direkt peka ut Donald Trump som ansvarig för kongressattacken.

Vicepresidenten Kamala Harris, som talade före Biden, säger att "extremisternas mål" med att bryta sig in i kongressbyggnaden inte bara var "de folkvalda politikernas liv" eller att riva ned en byggnad.

– Det var institutionerna, värderingarna och idealen som generationer av amerikaner har marscherat, demonstrerat och offrat sitt blod för att upprätta och försvara, sade Harris.

Biden var inne på samma tema.

– Jag kommer inte att låta någon hålla en kniv mot demokratins hals. Jag kommer att stå upp för det här. Jag kommer att försvara den här nationen, sade han.

– Vi strider för Amerikas själ.

"Politisk charad"

Trump själv dröjde inte länge med att replikera på Bidens tal.

"Han använder mitt namn för att öka splittringen som finns i landet. Det här är en politisk charad som bara är till för att ta fokus från Bidens fullständiga misslyckande", säger Trump i ett uttalande.

Ledare och ledamöter från Republikanerna lyste i stort sett med sin frånvaro under Bidens tal och de högtidligheterna som omgärdade det. Senatens oppositionsledare, republikanen Mitch McConnell, hälsade via ett uttalande att den 6 januari "var en mörk dag". Men samtidigt konstaterade McConnell att "det är häpnadsväckande att se hur vissa demokrater i Washington försöker att utnyttja denna årsdag".

Hyllade poliser

Senare höll även talmannen i representanthuset, Nancy Pelosi (Demokraterna), ett anförande med anledning av årsdagen.

Pelosi ägnade en stor del av sitt tal åt att hylla de poliser som skyddade Kapitolium – och människorna som befann sig därinne – mot den uppretade och aggressiva mobben.

Under dagen hålls också en paneldiskussion med kända historiker om händelsen och där en rad ledamöter vittnar om sina upplevelser av stormningen.

Representanthusets talman Nancy Pelosi hyllade i sitt tal de poliser som skyddat Kapitolium under attacken för ett år sedan.
Representanthusets talman Nancy Pelosi hyllade i sitt tal de poliser som skyddat Kapitolium under attacken för ett år sedan. Bild: Susan Walsh/AP/TT

Fakta: Attacken mot USA:s kongress

Den 6 januari samlades USA:s kongressledamöter i kongressbyggnaden, kallad Kapitolium, för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I Washington DC deltog samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump vid ett politiskt massmöte. Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade han.

De gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade Kapitolium och drabbade samman med polis.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.