Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Biden om inkräktarna: De är terrorister

Donald Trump-sympatisörerna som invaderade den amerikanska kongressen var terrorister, säger USA:s tillträdande president Joe Biden. Han kallar onsdagen en av de mörkaste dagarna i landets historia. Flera röster höjs nu för att avsätta Trump med hjälp av konstitutionens 25:e tillägg.

Fördömandena av stormningen av Kapitolium har fortsatt under torsdagen.

– Kalla dem inte demonstranter. Det var en mobb i upplopp, upprorsmakare, inhemska terrorister, säger Joe Biden vid ett framträdande i hemdelstaten Delaware, där han skärper tonen mot avgående president Donald Trump.

Biden anklagar Trump för att ha orsakat våldsamheterna och undergrävt det demokratiska statsskicket.

Löfven: ”Konstig syn på demokrati”

I en intervju med SVT gör Stefan Löfven en liknande analys. Attacken mot Kapitolium föregicks av en stigande polarisering i det amerikanska samhället, menar statsministern, orsakad av ökade klyftor och olika verklighetsbilder.

– På det ska läggas en retorik från Trump som förstärker och driver på de starka känslorna. Sedan blir upprinnelsen det tal som hålls.

– Han har uppenbarligen en konstig syn på demokrati, säger Stefan Löfven till SVT.

LÄS MER: Här är Trumps tal som startade upploppet

Han konstaterar också att Republikanerna har mycket att ta ställning till nu.

– Vilket parti vill man de facto vara? Ska de extrema rösterna dominera eller är man ett parti som demokratin kan räkna med i fortsättningen?

Flera vill avsätta Trump

Enligt NBC vill mer än hundra kongressledamöter nu avsätta Donald Trump. Vissa vill att han åtalas medan andra, som talman Nancy Pelosi, vill man använder konstitutionens 25:e tillägg. Detta framförde Pelosi under en pressträff på torsdagskvällen svensk tid.

Det 25:e tillägget i författningen gör det möjligt för vicepresidenten att – tillsammans med antingen en majoritet av Trumpregeringens ministrar eller kongressen – slå fast att presidenten inte längre förmår utföra sitt uppdrag.

Demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer, säger att Donald Trump inte kan fortsätta att vara president en endaste dag till efter tisdagens händelser i och utanför Kapitolium, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Vid sidan om detta har en grupp demokrater i representanthuset, ledda av Ilhan Omar från Minnesota, tagit fram underlag för ytterligare en riksrättsprocess mot Donald Trump.

LÄS MER: Demokratledare kräver att Trump avsätts i förtid

”Han har tappat greppet”

Men det kokar även i republikanska led efter attacken mot Kapitolium. Transportminister Elaine Chao meddelande nyligen att hon avgår på grund av händelserna.

Kort innan beskedet från Chao krävde representanthusledamoten och republikanen Adam Kinzinger att Donald Trump tvingas bort från sin post.

"Allt tyder på att presidenten har tappat greppet, inte bara från sin plikt och från den ed han avlagt, utan från själva verkligheten", skrev Adam Kinzinger på Twitter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.