Biden och Trump storsatsar – ovisst i Virginia

Den politiska febern stiger i Virginia. Demokraterna och republikanerna storsatsar på guvernörsvalet i delstaten. Och singer-songwritern Carole King talar om en ”kaotisk tid”.

ANNONS

Den 2 november går Virginia till val. Och det gäller för de två guvernörskandidaterna – demokraten Terry McAuliffe och republikanen Glenn Youngkin – att attrahera så många som möjligt i den splittrade delstaten.

I norr ligger de stora förorterna som gränsar till den demokratiskt dominerade huvudstaden Washington DC. Söderut finns de republikanska fästena på landsbygden och mot Atlantkusten finns världens största flottbas Norfolk. Det var i Virginia som strider stod under revolutionen och det första stora slaget inledde inbördeskriget. Det är även härifrån som de två mest beundrade presidenterna kommer, George Washington och Thomas Jefferson. Delstaten kallas därför ibland för ”Mother of Presidents”.

ANNONS

Förr skulle ett guvernörsval i Virginia kunnat passera mer obemärkt. Men inte nu längre. Delstaten tillhör de nyckelstater som är med och avgör presidentvalen.

Ideologiskt går skiljelinjerna helt på tvärs. Republikanerna vill inskränka aborträtten och ha fortsatt liberala vapenlagar med möjlighet att handla utan större inskränkningar. Demokraterna har motsatta uppfattningar.

Förr skulle ett guvernörsval i Virginia kunnat passera mer obemärkt. Men inte nu längre. Delstaten tillhör de nyckelstater som är med och avgör presidentvalen. Joe Biden vann 2020 och Hillary Clinton segrade 2016, men förlorade när hon inte knöt ihop vinsten med andra avgörande delstater.

Den kandidat som tar hem Virginia i presidentvalet 2024 har stor möjlighet att klara hela presidentvalet. Donald Trump finns därför inte oväntat med och känner av stämningen och ger republikanen Glenn Youngkin sitt helhjärtade stöd. Om Youngkin vinner skulle han kunna vara draghjälp i en återkomst för Trump.

I Virginia är det inte möjligt att omväljas direkt som guvernör. Och det innebär att den nuvarande demokraten Ralph Northam måste avgå efter sin första mandatperiod. Men att komma tillbaka som guvernör efter att ha varit borta en period är möjligt. Det är skälet till att Terry McAucliffe försöker att återvända som guvernör efter att tidigare ha lett delstaten 2014-2018.

För Donald Trump kan en vinst för Youngkin beskrivas som en personlig triumf och som en indikation på att republikanska väljare gärna ser att han återkommer i presidentpolitiken.

Men det som under sommaren kunde uppfattas som vägen mot en promenadseger för McAucliffe har den senaste månaden förvandlats till en nagelbitare för demokraterna. Affärsmannen Youngkin, som av demokraterna sågs över axeln, har tagit in och utgången av valet är oviss.

ANNONS

Donald Trump och republikanerna hoppas att segervinden inte ska mojna framåt valdagen. Det extra guvernörsvalet i Kalifornien för en knapp månad sedan innebar en kraftig baksmälla då det republikanska avsättningsförsöket av den sittande demokratiske guvernören misslyckades.

I Virginia är förhoppningen att valet ska gå republikanernas väg och ge den vitamininjektion som behövs både inför mellanårsvalet om ett år och presidentvalet om tre. För Donald Trump kan en vinst för Youngkin beskrivas som en personlig triumf och som en indikation på att republikanska väljare gärna ser att han återkommer i presidentpolitiken. Hur valet än går så har lokala frågor hamnat i bakgrunden för de nationella.

Väcker kraftiga reaktioner

Men Donald Trumps engagemang väcker också kraftiga motreaktioner. Demokraterna med president Joe Biden, vicepresident Kamala Harris och representanthusets talman Nancy Pelosi i täten mobiliserar kraftfullt på samma sätt som de gjorde i Kalifornien. De framställer Youngkin som en fara för alla de värderingar som demokraterna står för och främst vad gäller aborträtten, vapenlagar och krafttagen för att få motsträviga amerikaner att vaccinera sig.

Och samtidigt som Terry McAucliffe mejlbombar tilltänkta väljare med vädjanden om ekonomiska bidrag har singer-songwritern Carole King kastat sig in i kampanjens slutspurt. King framhåller även hon betydelsen av mer pengar till McAucliffe, men dessutom vikten av att hon som känt namn höjer sin röst i ”dessa kaotiska tider”. Hon skriver i massutskick att Glenn Youngkin lika gärna skulle kunna heta ”Glenn Trumpkin”.

ANNONS

– Han har lovat att förbjuda aborter och uppmuntrat invånarna i Virginia att inte vaccinera sig.

Carole King har en månad före valdagen satt tonen för ledande demokraters kampanjer. Kamala Harris står på tur liksom Nancy Pelosi. Det tidigare presidentparet Barack och Michelle Obama väntas finnas med på samma sätt som i Kalifornien för att påverka väljarna att rösta demokratiskt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS