Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Joe Biden har ringt flera världsledare för att stämma av efter presidentvalet. Arkivbild från primärvalsrörelsen i februari 2020.
Joe Biden har ringt flera världsledare för att stämma av efter presidentvalet. Arkivbild från primärvalsrörelsen i februari 2020. Bild: Sue Ogrocki/AP/TT

Biden i samtal med Europa – och om brexit

Joe Biden har ringt flera av USA:s allierade och presenterat sig som USA:s blivande president. Gratulationer kommer från bland andra Storbritanniens premiärminister Boris Johnson – medan samtalet med Irlands dito kom att handla om brexit.

"Talade just med Joe Biden och gratulerade honom till valsegern", skriver Boris Johnson på Twitter.

Av ett skriftligt meddelande från Downing Street framgår att de två diskuterade "den långa och särskilda relation" som USA och Storbritannien har och gjorde utfästelser om att bygga vidare på den "i områden som handel och säkerhet – inklusive genom Nato".

Johnson bjöd samtidigt in Biden till det internationella klimattoppmötet i Skottland som sköts upp till nästa år.

Det har spekulerats i vilken typ av relation de två kommer att bygga. Biden har tidigare beskrivit Johnson som en "fysisk och emotionell klon" av Donald Trump, vilket inte tolkats som en komplimang. Johnson har tidigare fällt hårt kritiserade kommentarer om att Barack Obama ärvt ett motstånd till Storbritannien för att han har ursprung i det tidigare koloniserade Kenya.

Full telefonrulle

Joe Biden har ringt världen över och introducerat sig som USA:s blivande president. Han började med att ringa Kanadas premiärminister Justin Trudeau och när tidsskillnaden hann ifatt slog han europeiska nummer.

Han talade med Frankrikes president Emmanuel Macron i tio minuter, där de enligt ett franskt referat enades om att arbeta tillsammans i klimat- och vårdfrågor, samt i kampen mot terrorism.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gratulerade Biden och sade att hon hoppades på en nära och förtrogen relation framöver.

– Kanslern och den tillträdande presidenten var överens om att det transatlantiska samarbetet är av stor vikt givet de många utmaningarna världen över, säger Merkels talesperson Steffen Seibert.

Långfredagsavtalet viktigt

Irlands premiärminister Micheál Martin säger sig ha haft ett varmt samtal med den Irlandsättade Biden.

Enligt det irländska regeringskansliet pratade de om brexit och USA:s tillträdande president uppges ha uttryckt fullt stöd för det så kallade Långfredagsavtalet, som borgat för fred på den irländska ön sedan 1998, och "vikten av ett resultat av brexitutfall som respekterar (avtalet) och säkerställer att det inte återupprättas en gräns på ön Irland".

I sin presidentvalskampanj kritiserade Joe Biden den nya brittiska lagstiftning som Boris Johnson vill införa för att garantera den interna handeln i Storbritannien. EU anser att den bryter mot det utträdesavtal som båda sidor godkände i vintras.

Från Bidens och de amerikanska Demokraternas håll har det hållits fram som ett villkor att Långfredagsavtalet tillåts stå om det ska kunna bli något framtida handelsavtal mellan USA och Storbritannien.

Joe Biden på måndagen, i Wilmington, Delaware. Den tillträdande presidenten har börjat lägga grunden för sin mandatperiod med telefonsamtal till världsledare.
Joe Biden på måndagen, i Wilmington, Delaware. Den tillträdande presidenten har börjat lägga grunden för sin mandatperiod med telefonsamtal till världsledare. Bild: Carolyn Kaster/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson talade på tisdagen med USA:s tillträdande president Joe Biden.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson talade på tisdagen med USA:s tillträdande president Joe Biden. Bild: Matt Dunham/AP/TT