Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Joe Biden talar med premiärminister Boris Johnson under deras samtal inför G7-mötet i Cornwall. Bild: Toby Melville
President Joe Biden talar med premiärminister Boris Johnson under deras samtal inför G7-mötet i Cornwall. Bild: Toby Melville

Biden i möte med Johnson –sätter press på Putin

Joe Bidens budskap till Vladimir Putin är tufft. Samtidigt fördömer EU att en rysk domstol klassar Aleksej Navalnyjs organisation som extremistisk. Det slår an tonen för toppmötet mellan USA och Ryssland på onsdag.

Joe Biden är i Europa på sin första resa som president med beskedet: USA är tillbaka. Allianser och vänskap ska befästas efter fyra år av turbulens och osäkerhet med Donald Trump, är hans ambition.

På torsdagen inledde han sina många möten med att träffa den brittiske premiärministern Boris Johnson i Carbis Bay i engelska Cornwall. Stämningen var hög och uppsluppen inför kamerorna.

USA och Storbritannien har en speciell strategiskt relation sedan andra världskriget. Den bekräftades. Men det finns spänningar. Biden har irländska rötter och värnar om långfredagsavtalet från 1998. Det avslutade tre decennier av våld i Nordirland.

Efter brexit är denna omstridda del av Storbritannien fortfarande ansluten till EU:s regler med en öppen landgräns mot republiken Irland.

Det förutsätter dock en kompromiss: en administrativ kontrollgräns i Irländska sjön enligt en uppgörelse med EU. Men Boris Johnsson har gett Bryssel intrycket att han är beredd att strunta i den. EU-kommissionen hotar med rättsliga åtgärder. Relationen är ansträngd.

Joe Biden är inte ensam om att ha uttryckt oro för nytt våld i Nordirland och att fredsavtalet ska äventyras. Efter mötet talade Boris Johnson om det finns "fullständig harmoni" mellan USA, Storbritannien och EU om behovet av att lösa problemen i Nordirland och skydda långfredagsavtalet.

En lång rad toppmöten på agendan

Under fredag och lördag deltar Joe Biden på G7-mötet i Cornwall. Ekonomin, klimatet, världshandeln och förhållandet till Kina och Ryssland får stort utrymme. Säkerhetsläget dominerar även Nato-mötet i Bryssel på måndag och återkommer i samtalen med EU-ledarna på tisdag.

På onsdagen i Schweiz sker Bidens första möte ansikte mot ansikte med Vladimir Putin som president. Redan efter sin ankomst till England markerade presidenten i ett tal inför amerikansk flygvapenpersonal. Han ska, sa han, träffa Putin ”för att låta honom veta vad jag vill att han ska veta”.

”Vi kommer”, sa han, ”göra det klart att USA är tillbaka och världens demokratier står tillsammans för att ta itu med de tuffaste utmaningarna och de frågor som är viktigast för vår framtid; att vi är engagerade i att leda med styrka, försvara våra värderingar och leverera för våra människor.”

Vill samla världens demokratier

USA:s nationella säkerhet och landets ekonomiska välstånd främjas ”när vi samlar likasinnade nationer för att stå med oss. Dessa nationer, som har utgjutit blod bredvid oss ​​för att försvara våra gemensamma värderingar”.

”Vårt oöverträffade nätverk av allianser och partnerskap”, sa han, ”är nyckeln till amerikansk fördel i världen och har varit. De har gjort världen säkrare för oss alla, och det är så vi ska möta dagens utmaningar, som förändras snabbt. Vi kommer dock att möta det från en styrka.”

Presidenten tillade;

”Våra allianser byggdes inte av tvång eller upprätthölls av hot. De bygger på demokratiska ideal och en gemensam vision om framtiden och där varje röst spelar roll och där alla människors rättigheter skyddas.”

Ryssland kritiseras kraftigt

En rysk domstol har klassat den fängslade regimkritikern Aleksej Navalnys antikorruptionsstiftelse som extremistisk. Det fördömdes på torsdagen av EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett uttalande, som EU:s 27 medlemsländer står bakom. Domen, säger han, ”utgör det mest allvarliga försöket hittills av den ryska regeringen att tysta ned den oberoende politiska oppositionen".

Det är ett grundlöst beslut som bekräftar den bekymmersamma utvecklingen av systematiska angrepp mot de mänskliga fri- och rättigheter som är en del av den ryska grundlagen, enligt Borrell.

Det blir av allt att döma ett frostigt möte i Genève på onsdag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.