Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Biden hårt pressad i sin värsta kris

Nato är djupt oroat av läget och rapporter om kränkningar av mänskliga rättigheter. På fredagskvällen upprepade president Joe Biden. – Det är dags att avsluta kriget.

Joe Biden har en majoritet av amerikanerna bakom sig i beslutet att lämna Afghanistan. Men uppenbarligen inte i hur han hanterat ett kaotiskt tillbakadragande.

På fredagen varnade FN:s livsmedelsprogram för en "fruktansvärd humanitär kris" i landet. Under kalabalik och efter skottlossning vid flygplatsen i Kabul, och de lägsta popularitetssiffrorna sedan han tillträdde i januari, informerade presidenten på fredagskvällen svensk tid om det allvarliga läget. Det har utvecklats till hans värsta politiska kris.

President Joe Biden tar av sig munskyddet inför pressen när han på fredagskvällen försvarade tillbakadragandet av amerikanska soldater och evakueringen omgiven av sin vice president och utrikesminister Bild: Manuel Balce Ceneta
President Joe Biden tar av sig munskyddet inför pressen när han på fredagskvällen försvarade tillbakadragandet av amerikanska soldater och evakueringen omgiven av sin vice president och utrikesminister Bild: Manuel Balce Ceneta

– Vi har kontroll över flygplatsen och genomför en av de största och mest komplicerade flygoperationerna. Vi står vid våra åtaganden. Vi har ökat antalet människor som kan lämna landet.

5 700 evakuerades under torsdagen, berättade han och dolde inte att riskerna är stora.

– Alla amerikaner som vill komma hem ska göra det. Som överbefälhavare ska jag mobilisera alla resurser jag kan, lovade han och gjorde klart att talibanerna fått veta att varje angrepp kommer att besvaras med kraft.

Natos utrikesministrar djupt oroade

Han beskrev sina intryck från veckan som hjärtskärande. I samarbete med allierade kommer USA även efter uttåget att fokusera på att bekämpa terrorismen, sade han.

Om kritiken mot tillbakadragandet hade han inte hört något från sina allierade.

– Jag har fått höra det direkt motsatta. Vad har vi för nationellt intresse att vara kvar i Afghanistan när al-Qaida är borta? Det är dags för oss att avsluta det här kriget.

Biden tillfrågades av en journalist vad han skulle säga till en afghan som har arbetat med amerikanska styrkor och nu förföljs av talibankrigare.

– Vi måste få ut dig, sade presidenten.

ABC: s Stephanie Ramos nämnde en tolk som hennes kollega tidigare intervjuat.

– Vi fick ett foto av militanta talibaner som kom till hans dörr och bokstavligen jagade honom. Tack och lov kunde han fly men han är uppenbarligen fortfarande i livsfara", sade hon och frågade presidenten vad han skulle berätta för tolken och familjen.

Joe Biden svarade:

– Vi vill att du ska kunna ta dig till flygplatsen. Kontakta oss, vi ser vad vi kan göra för att få dig dit. Vi måste få dig ut. Vi är fast beslutna att ta itu med dig, din fru och ditt barn för att få ut er alla tre från Afghanistan. Det är åtagandet.

Under helgen uppmanade USA amerikanska medborgare att inte bege sig ut till flygplatsen. Riskerna bedömdes vara för påtagliga och det fanns indikationer på säkerhetshot. Terrorister med koppling till al-Qaida och IS kastar fortfarande sin svarta skugga i Afghanistan.

Natos utrikesministrar är djupt oroade över våldet och rapporter om allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter.

– Situationen är alltjämt svår och oförutsägbar. Den största utmaningen för oss är att säkerställa att folk kan nå och komma in på Kabuls flygplats, säger försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Enligt Stoltenberg har Nato ”kommunicerat tydligt” till talibanerna att gruppen borde ge en säker passage för dem som vill lämna landet, särskilt till flygplatsen.

Rysslands president Vladimir Putin. Bild: Alexander Zemlianichenko
Rysslands president Vladimir Putin. Bild: Alexander Zemlianichenko

Putin: ”Detta är verkligheten”

Rysslands president Vladimir Putin kommenterade utvecklingen under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Kreml i Moskva. Han anser att omvärlden måste se till att Afghanistan "inte faller samman".

– Talibanerna kontrollerar nästan allt afghansk territorium. Detta är verkligheten, och det är från denna verklighet som vi måste agera.

En civil tysk besköts på väg till Kabuls flygplats. Skadorna var inte livshotande. Tyskland skickar två helikoptrar till Kabul för att bistå tyskar som är i fara eller belägna i avlägsna regioner. Finland, Polen och Frankrike sänder soldater.

Tidigare i veckan rapporterades att 640 afghaner evakuerades ombord på ett amerikanskt militärplan. Nu har antalet reviderats till 823 personer. Den första räkningen hade inte inkluderat 183 barn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.