Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Biden går mot seger – Trump slåss in i det sista

Fyra personer har dött efter oroligheterna vid Kapitolium i Washington DC, uppger polisen. En av dem sköts inne i parlamentsbyggnaden.
Protesterna tvingade kongressen att avbryta sin session.

Den 6 januari går till historien i USA. Det var dagen då Trumpsupportrar krossade fönster, bröt barrikaderna och i kaotiska scener stormade kongressen inför den ceremoniella voteringen för att godkänna tillträdande president Joe Biden.

En grupp med män stormade Kapitolium och skrek ”framåt” när polisen försökte att stoppa dem, skriver The Washington Post.

Den pågående sessionen fick avbrytas och kongressledamöterna föras i säkerhet, medan revoltörerna strömmade in i byggnaden.

Polisen meddelade under kvällen att den kvinna som sköts av polis när hon tog sig in i Kapitolium under protesterna har avlidit av sina skador, rapporterar TT.

Under sen kväll, lokal tid, uppgav de att ytterligare tre personer har dött vid Kapitolium. På en presskonferens uppgav polischefen Robert J Conbtee III att de dött av "medicinska nödsituationer".

Efter att de protesterande drivits ut ur Kapitolium och polis och nationalgardet även fått bort dem från byggnadens trappor, återupptog USA:s kongressledamöter sitt arbete med att formellt godkänna valresultatet från november.

Utanför parlamentsbyggnaden fortsatte polisen då med sitt arbete att få bort demonstranter och andra från stadens gator. Ett utegångsförbud infördes från klockan 18, lokal tid, och ska gälla till 06.00 på torsdagsmorgonen.

Polisen uppgav vid elvatiden på kvällen, lokal tid, att 52 personer har gripits vid Kapitolium, varav minst tre ska ha varit beväpnade – ett brott i huvudstaden.

Tårgas och explosiva föremål

Vicepresident Mike Pence har eskorterats bort från kammaren, rapporterar Reuters,

Tårgas har avfyrats i kongressbyggnaden och polisen har dragit vapen mot demonstranter, enligt en kongresspolitiker AFP talat med.

Åtminstone ett explosivt föremål har hittats utanför kongressbyggnaden, säger polistalespersoner till NBC.

Inte förrän efter flera timmars kaos och våldsamheter talade president Trump till sina supportrar i ett videomeddelande på Twitter där han fortfarande hävdade valfusk och sa:

– Vi vann en jordskredsseger, det vet alla, men ni måste gå hem nu. Vi måste få fred, sade Donald Trump.

Twitter reagerade omedelbart och satte en varningstext till president Trumps video, företaget gick senare ut och raderade den, med hänvisning till att det var en pågående nödsituation och att videon riskerade att bidra till ett ökat våld.

Facebook och YouTube fattade samma beslut.

Valprocessen skjuts upp

Vid 21.45 uppmanade vicepresidenten Mike Pence upprorsmakarna att avsluta våldsamheterna och allmänheten att respektera polisen och lämna byggnaden.

”Våldet och destruktiviteten som sker i Kapitolium måste sluta och det måste sluta nu. Alla som är inblandade måste respektera polisen och omedelbart lämna byggnaden” Twittrar Pence.

Flera poliser har skadats under stormningen av Kapitolium, varav en har förts till sjukhus, uppger flera källor till CNN.

Washington DC:s borgmästare Muriel Bowser säger att delstatspolis från New Jersey ska assistera polisen i huvudstaden, skriver Reuters.

Polisen håller fortsatt på att säkra byggnaden, rapporterar Reuters. Kongressledamoten Hakeem Jeffries uppger att ledamöterna kommer att få återvända till kammaren för att fortsätta valprocessen senare.

Demokraternas ledare i kongressen, Nancy Pelosi och Chuck Schumer, krävde att Donald Trump ber demonstranterna att lämna kongressbyggnaden och området omedelbart, rapporterar Reuters.

Talmannen vill sätta in nationalgardet

Representanthusets talman Nancy Pelosi och Washington DC:s borgmästare har bett nationalgardet om hjälp att tömma kongressen på demonstranter, rapporterar Reuters.

Vid 21.45 blev det klart att Virginia skickar nationalgardet och 200 delstatspoliser till Washington DC på borgmästarens begäran, rapporterar Reuters.

Utegångsförbud i Washington

Borgmästaren i Washington DC, Muriel Bowser, har utfärdat utegångsförbud från klockan 18 till klockan 6 på torsdag morgon lokal tid, uppger CNN.

En rörbomb har under dagen hittats vid Republikanska partiets högkvarter i Washington, och Demokraternas högkvarter har evakuerats efter att ett misstänkt paket hittats även där, skriver New York Times som hänvisar till tre personer med insyn i ärendet.

President Donald Trump har i en Tweet uppmanat demonstranterna att vara lugna med orden: ”Detta är fel, och inte vilka vi är”, skriver CNN.

Dramatisk dag i Washington

Det är en dramatisk dag i Washington, när det ceremoniella erkännandet av Joe Biden som president ska göras.

Avgående president Donald Trump talade inför tusentals demonstranter i Washington under trettondagen, till anhängare som kommit för att protestera mot valresultatet som kongressen ska bekräfta i dag.

– Vi kommer aldrig ge upp, säger Donald Trump till de samlade demonstranterna, enligt TT.

Han fortsätter att hävda att presidentvalet "stulits" av Demokraterna, och att han själv vunnit valet överlägset. Han säger att han aldrig kommer medge att han förlorat valet och kallar de republikaner i kongressen som tänker godkänna Biden, för svaga.

Senatorer ska försöka kullkasta valet

Samtidigt som kongressen samlas, har en grupp av elva republikanska senatorer som är tveksamma till om Joe Biden vann, gjort sig redo för en sista strid för att omkullkasta valresultatet.

De tänker försöka tvinga fram en diskussion om valresultatet både i senaten och representanthuset.

Vicepresident Mike Pence är satt under hård press av Donald Trump, men han har gjort klart att han inte tänker försöka stoppa beslutet. Konstitutionen hindrar honom från det.

Men Pence slog också fast att han "delar många amerikaners oro" för att resultatet i presidentvalet i november.

Parallellt twittrade Trump att Mike Pence ”inte hade modet som krävs för att försvara vårt land”.

Tusentals poliser ute på gatorna

I Washington deltog nästan fyratusen poliser och trehundra medlemmar i nationalgardet har satts i tjänst för att hålla ordning i huvudstaden på de tiotusentals demonstranter som tagit sig till huvudstaden från hela landet.

– Min överbefälhavare har kallat och min Herre och frälsare har sagt åt mig att komma, säger Debbie Lusk, som rest till Washington från Seattle, till nyhetsbyrån AFP.

– Antingen tar vi tillbaka vårt land eller så finns det inte länge, fortsätter hon.

Enligt amerikanska medier har flera av de väntade demonstranterna på internetforum eggat varandra att ta med vapen.

The Washington Post skriver att den lokala polisen ska fokusera sitt arbete på att gripa alla som är olagligt beväpnade – staden har några av USA:s hårdaste vapenlagar och det är olagligt att bära vapen offentligt – medan nationalgardet ska försöka kontrollera folkmassorna.

Exceptionellt läge

Läget är exceptionellt: Det har bara hänt två gånger tidigare – 1969 och 2005 – att ledamöter från båda kamrarna opponerat sig mot utgången i en delstat, påpekar Erik Åsard, som är professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till TT.

Vid 19.00 svensk tid inleddes den formella processen i kongressen för att godkänna Joe Biden till president.

Trots att en grupp senatorer tänker göra sitt yttersta för att stoppa resultatet, säger Republikanernas majoritetsledare i senaten Mitch McConnell, att han tar starkt avstånd från försöken att utmana valresultatet i kongressen. McConnel har tidigare backat Donald Trump, men säger nu:

– Om detta val skulle underkännas endast på grund av anklagelser från den förlorande sida, så skulle vår demokrati gå in i en dödlig spiral – vi kommer aldrig att få se hela nationen acceptera ett val igen", sade McConnell efter att sessionen i kongressen inletts, rapporterar Reuters.

– Det skulle skada vår republik för alltid, säger han.

Efter fem timmar var Kapitolium säkrat

Polisen har börjat köra bort demonstranter från området, vid 23.30-tiden uppger CNN.

Vid midnatt svensk tid var Kapitolium har säkrat, rapporterar Reuters. Enligt Huffington Posts reporter Matt Fueller utbröt applåder inne i kongressbyggnaden när det blev känt, skriver han på Twitter.

Polisen har gripit åtminstone 13 personer och beslagtagit fem vapen.

Det är fortfarande oklart när och hur kongressledamöterna ska kunna bekräfta Joe Bidens presidentskap, skriver Bloomberg.

Trump uppmanar demonstranterna att vara lugna

President Trumps första reaktioner på dagens våldsamheter i Kapitolium kom i en Tweet, där han skrev:

”Snälla stöd vår polis vid Kapitolium. De är verkligen på vårt lands sida. Var lugna!”

Han ber på Twitter alla i kongressbyggnaden att undvika våld och att visa respekt för polisen.

"Jag ber alla i kongressen att fortsätta vara fredliga. Inget våld! Kom ihåg, vi är partiet för lag och ordning – respektera lagen och våra fantastiska män och kvinnor i blått. Tack!"

Själv hade han dragit sig tillbaka till Vita Huset, där det var lugnt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.