Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Biden: ”För landet bakåt i tiden med 150 år”

Den nationella aborträtten i USA hävs nu av Högsta domstolen. Ett beslut som betyder att enskilda stater kan förbjuda abort.
Beskedet väcker starka reaktioner.
– Det är en sorglig dag för domstolen och en sorglig dag för landet, säger president Joe Biden under en presskonferens.

Efter en omröstning under fredagen står det klart – USA river den nationella aborträtten Roe mot Wade. Det innebär, rent lagligt, att enskilda delstater kan förbjuda abort.

President Joe Biden uttalade sig om beslutet på en presskonferens och uppmanade politiker runt om i landet att stå upp för rätten till abort.

– Det är en sorglig dag för domstolen och en sorglig dag för landet. Domstolen har gjort något som aldrig gjorts förut. De har tagit bort en rättighet som är så viktigt för så många amerikaner, säger presidenten och fortsätter;

– Högsta domstolen för, bokstavligt talat, landet bakåt i tiden med 150 år. Det är en sorglig dag för landet men det betyder inte att kampen är över.

”Fruktansvärt och hjärtskärande”

Redan kort efter att beslutet var fattat blev Missouri den första delstaten i landet att förbjuda abort. Även delstaterna Louisiana och South Dakota tog samma beslut.

Totalt 13 delstater har så kallade ”triggerlagar” på plats, vilket innebär att abort kommer att förbjudas inom den närmaste månaden. Ungefär hälften av alla delstater väntas införa förbud mot abort, enligt nyhetsbyrån AP.

– Det här grymma beslutet är fruktansvärt och hjärtskärande, säger representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi till medierna efter att omröstningen var klar.

Även USA:s tidigare president Barack Obama rasar över beslutet och skriver på Twitter att det här är ”en attack mot en grundläggande rättighet för miljontals människor”.

Hillary Clinton, före detta utrikesminister, skriver på Twitter att det är ”ett steg bakåt för kvinnors rättigheter och mänskliga rättigheter”.

Hillary Clinton kallar det historiska beslutet för ”ett steg bakåt för kvinnors rättigheter och mänskliga rättigheter”. Bild: Andrew Harnik
Hillary Clinton kallar det historiska beslutet för ”ett steg bakåt för kvinnors rättigheter och mänskliga rättigheter”. Bild: Andrew Harnik

”Guds beslut”

Men domarna möttes inte bara av fördömanden. Den tidigare vicepresidenten, republikanen Mike Pence, som själv kämpat mot fri abort, var desto gladare över beslutet.

"Högsta domstolen har rättat ett historiskt fel och åter gett det amerikanska folket rätten att bestämma", skriver han i ett uttalande.

Likt den tidigare vicepresidenten hyllar även den tidigare Donald Trump hävandet av aborträtten.

– Jag tror att det här kommer att bli till något bra för alla i slutändan. Det här ger delstaterna rätten att bestämma, vilket de alltid borde ha gjort, säger Trump till Fox News.

På frågan om Trumps egna påverkan i beslutet säger expresidenten följande:

– Det var Guds beslut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.