Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
USA:s tillträdande president Joe Biden. Arkivbild.
USA:s tillträdande president Joe Biden. Arkivbild. Bild: Carolyn Kaster/AP/TT

Biden får inte del av viktig virusinformation

Covid-19 sprids med galopperande fart i USA. Den tillträdande presidenten Joe Biden har lovat krafttag mot coronaviruset. Men än så länge får han inte tillgång till viktig information, något som både republikaner och demokrater är överens om kan kosta ännu fler människoliv.

– Fler människor kan komma att dö om vi inte samordnar arbetet, konstaterar Biden krasst vid en pressträff i Wilmington då han får frågan om det största hotet med Trumps ovilja att genomföra ett smidigt maktskifte.

Närmare en kvarts miljon människor har avlidit i USA sedan de smittats av coronaviruset. Covid-19 sprids i rask takt i hela landet samtidigt som den republikanske presidenten Donald Trump fortsätter att vägra att erkänna sig besegrad i valet.

Att Trump inte går med på att inleda överlämnandet av makten och därmed undanhåller potentiellt livsviktig information från den tillträdande demokratiske presidenten Joe Biden får växande kritik. Såväl oberoende folkhälsoexperter som personer i Bidens stab och folkvalda republikaner och demokrater lyfter fram att människors liv sätts på spel genom Trumps agerande.

– Det skulle naturligtvis vara bättre om tjänstemän inom hälsosektorn skulle kunna börja arbeta med Bidens övergångsteam i detta nu. Det är självklart, säger USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci, som har jobbat under sex presidenter, till CNN.

– Det är ungefär som en stafettpinne under ett lopp. Man vill ju inte stanna för att sedan lämna över den. Man vill ju fortsätta framåt och det är det som en övergång innebär.

Vill ha information

Biden har utsett en särskild coronagrupp som ska ta sig an pandemin när han tar plats i Vita huset i början av nästa år. Den kommer bland annat att ledas av folkhälsoprofessorn Marcella Nunez-Smith, som har gjort klart att tillgång till befintlig planering och data kring coronaviruset kommer att hjälpa hennes grupp i deras arbete.

Det är myndigheten GSA som formellt utropar segrare i presidentvalet. Först därefter kan överföringen av makt inledas. Men hittills har inte GSA erkänt Biden som tillträdande president, vilket i sin tur innebär att hans personal inte kan kontakta departement och myndigheter eller har tillgång till federala resurser.

Moncef Slaoui, som leder vaccinsatsningen som Trump kallar "Operation Warp Speed”, har sagt att han vill kontakta Biden och hans team, men att han inte kan göra det utan tillstånd från Vita huset.

Kräver sömlöshet

Den tillträdande administrationen har meddelat att man i veckan kommer att träffa stora vaccintillverkare som Pfizer. Men det vore också önskvärt med formella möten med hälsodepartementet (HHS) som kommer att vara inblandat i distributionen, enligt Bidens tillträdande stabschef Ron Klain. Annars finns risk för förseningar, varnar han.

– Joe Biden kommer att bli president mitt under en pågående kris. Övergången måste vara sömlös, säger Klain till NBC.

– Vi har nu möjligen, om det blir godkänt, ett vaccin i december. Det finns folk på HHS som planerar för hur det ska tillämpas. Våra experter måste få prata med dem så snart som möjligt så att ingenting går förlorat i maktskiftet den 20 januari.

Demokrater i representanthuset har uppmanat HHS att offentliggöra befintlig data om coronaviruset i elva kategorier, bland annat gällande intensivvårdsplatser och personalsituationen på sjukhus.

Men det är inte bara demokrater som tycker att det brinner i knutarna när det gäller hur pandemin ska hanteras. Flera av Trumps republikanska partikamrater tycks hålla med.

"Rädda amerikanska liv"

När mediebolaget ABC frågade Brett Giroir, som ingår i Trumps coronastab, om han tycker att Bidens övergångsteam ska få ha kontakt med tjänstemän inom hälsosektorn svarade han:

– Det är en fråga om folkhälsa och att rädda amerikaners liv. Det finns ingenting som är viktigare än det.

Ohios republikanske guvernör Mike DeWine har sagt att presidenten "har all rätt att gå till domstol" med sina anklagelser om valfusk men att det också ligger i USA:s intresse att han inleder överlämnandet av makten.

Den oberoende experten och läkaren Peter Hotez vid Baylor College of Medicine har beskrivit virusläget som en humanitär katastrof som Trump bara förvärrar genom att sätta käppar i hjulet för ett väloljat maktöverlämnande.

– Det kommer bara att betyda en större förlust av människoliv, vilket är hjärtskärande, säger Hotez till CNN.

Sofia Eriksson/TT

Ett forskarlag kommer att ta täten när Joe Biden övertar ansvaret för hanteringen av coronapandemin i USA.

Bidens coronagrupp omfattar 13 personer. Den ska ledas av tre personer: David Kessler, som tidigare har lett den federala läkemedelsmyndigheten, Vivek Murthy, som har lett den federala folkhälsomyndigheten, samt Marcella Nunez-Smith, folkhälsoprofessor vid Yale-universitetet.

Bland Bidens löften finns att fler amerikaner ska få tillgång till gratis tester, att minst 100 000 personer ska få anställning inom vårdsystemet för att stärka smittspårningen och att USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci – som med jämna mellanrum hamnat på kant med den sittande presidenten Donald Trump – ska få fortsätta på sin post och ges större utrymme.