Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Biden ber om tålamod – Trump talar om valfusk

Skall Michigan ge Joe Biden segern? Resultatet svänger när brevrösterna räknas. Det är en nervös väntan på officiella siffror. Men Biden säger att han har tålamod, och Trump talar om valfusk.

Dygnet efter valdagen var det ännu inte avgjort vem som vinner presidentvalet. Varken Donald Trump eller Joe Biden har nått upp till den avgörande siffran 270 elektorsröster. Biden hade 224 och Trump 213 när de säkra delstaternas elektorer fördelats.

Joe Bidens kampanjchef är dock mycket segerviss:

– Han kommer att bli USA:s näste president.

Donald Trump twittrar att det är ”mycket märkligt” att hans ledning i delstat efter delstat ”magiskt försvann när överraskande röster dök upp och räknades”.

Räkningen av rösterna har pågått sedan igår runt om i USA. Bild: Wong Maye-E
Räkningen av rösterna har pågått sedan igår runt om i USA. Bild: Wong Maye-E

LÄS MER: Robotrösten uppmanar folk att stanna hemma

Brevrösterna räknas sist

I flertalet delstater räknades valdagens röster i vallokalerna först. Därefter började brevröster och förtida röster att hanteras.Fler republikaner än demokrater röstade i vallokaler. Demokraterna har haft en intensiv kampanj för brevröstning, varför det finns en övervikt för Joe Biden bland dessa.

Det är också skälet till att Donald Trump i början såg ut att leda övertygande i flera vågmästarstater som Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina, Arizona, Georgia och Nevada. Det räcker nu för Biden att vinna några delstater där han har övervikt för att segra; Wisconsin, Michigan, Arizona och Nevada.

När Michigan förflyttades från Trumps till Bidens kolumn på onsdagen var det för tidigt att avgöra vem som till sist vinner delstaten. Men när fler och fler röster tickade in var det till Bidens fördel. Trump vann Michigan 2016 och Hillary Clintons knappa förlust där var en bidragande orsak till att hon förlorade valet.

LÄS MER: Trump förklarar krig mot valsystemet

Trump störst bland män – Biden bland kvinnor

Biden ledde också med omkring två miljoner avlagda röster (50, 2 miljoner mot 48, 2 miljoner) när brevrösterna började räknas.

Vallokalsundersökningarna ger en fingervisning om vilka grupper som kandidaterna attraherat. Trumps övervikt ligger bland män och majoriteten vita kvinnor väljer också Trump. När alla kvinnor räknas samman finns en övervikt för Biden som också attraherar majoriteten svarta och väljare med latinamerikansk bakgrund.

Biden är stark bland unga väljare, 62 procent i åldersgruppen 18-29 och 52 procent i åldrarna 30-44. Trump är starkast bland väljare som är 65 år och äldre.

Det finns även en stark partiidentifikation bland väljarna. 94 procent av de som beskriver sig som demokrater röstade på Biden och 93 procent av de som kallar sig republikaner valde Trump. Majoriteten av de oberoende (54 procent) valde Biden.

LÄS MER: Trump går mot vinst i Florida – håller liv i valet

Abortfrågan viktig

Abortfrågan spelade roll för valet, motståndare röstade på Trump. Ekonomin rankades högt av Trumps väljare medan ekonomi och sjukvård/corona delade förstaplatsen för Bidens.

Bidens styrka ligger i storstadsområden och förorter kring större städer medan Trump har framgångar i mindre orter och på landsbygden. Förortskvinnor med barn ser ut att ha röstat i stor utsträckning på Biden.

Det är lätt att se USA som en nation där de röda republikanska delstaterna står mot de blåa demokratiska. Intrycket ges av att den presidentkandidat som vinner en delstat – om än med liten marginal – vinner alla delstatens elektorsröster. Men när röstandet bryts ned i kongressdistrikt och mindre områden inom distrikten framträder ett lapptäcke av blått och rött. Polariseringen påverkar inte bara den nationella politiken utan även den mycket lokala. Här finns grogrunden för att vissa väljare inte ser sig ”sedda” när fokus ligger på majoritetens intressen. Donald Trump fångade upp det i valet 2016 och delvis också i årets val.

Allteftersom brevrösterna räknades, desto mer hoppfulla blev demokraterna. Joe Biden lovade att visa tålamod och vänta tills alla röster räknats. Donald Trump meddelade att han vunnit och att han anser att Högsta Domstolen skall avgöra presidentvalet .

LÄS MER: Utmaningarna som väntar den tillträdande presidenten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.