Bibrist orsakar 500 000 dödsfall årligen

Upp emot 500 000 dödsfall orsakas av allt färre insekter i världen, visar en ny studie. Det är bristen på pollinatörer som gör att tillgången till hälsosam mat i världen minskar. Något som nu kan länkas samman med mänskliga dödsfall.

ANNONS
|

Det har länge larmats om att världens bin blir allt färre tillsammans med övriga viktiga insekter. Djuren behövs i naturen för att pollinera växter och därmed få flera viktiga naturresurser att växa. Nu har en ny studie kunnat visa att bristen på insekter redan orsakar 500 000 människors för tidiga död, rapporterar The Guardian.

Den otillräckliga pollineringen har gjort att det producerats tre till fem procent färre frukter, grönsaker och nötter runt om i världen. Enligt beräkningarna i studien skulle det innebära att en procent av alla dödsfall i världen orsakas av pollineringsbristen. Forskarna har där räknat med dödsfall orsakade av hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, diabetes och vissa typer av cancer som hade kunnat undvikas med hjälp av en hälsosammare diet.

ANNONS

Direkt koppling

Studien, som publicerats i vetenskapstidskriften Environmental Health Perspectives, har använt sig av data från hundratals bondgårdar och berör flertalet pollenberoende växter som odlas runt om i världen. Enligt forskningen kräver tre fjärdedelar av odlade grödor pollinering.

– En viktig del som saknats i diskussionen om biologisk mångfald har varit en direkt koppling till människans hälsa, säger Samuel Myers vid Harvard University och som är huvudförfattare till studien, till The Guardian.

– Den här studien fastslår att det minskade antalet pollinatörer redan påverkar människors hälsa på en skala som kan jämföras med andra globala hälsorisker, fortsätter han till tidningen.

Tjäna på skyddad mångfald

Men Samuel Myers påpekar att det går att motverka de negativa hälsoeffekterna. Genom att underlätta för insekterna att bli fler igen. Genom att minska på bekämpningsmedel, låta blommor få blomma och återställa naturliga habitat kan pollineringen ta fart igen. Och enligt forskarna vinner producenterna igen kostnaden för att skydda pollinatörerna genom att man kan producera fler grödor.

Störst påverkan på matproduktionen på grund av att insekterna blir färre blir det i länder som Kina, Ryssland, Indien och Indonesien. Länder där hjärtsjukdomar, strokes och cancer bland invånarna redan ligger högt på grund av undermåliga dieter, rökning och för lite träning.

LÄS MER:Så kan du göra skillnad för ekosystemen och rädda världen

LÄS MER:Fem punkter: Det här innebär COP15-avtalet om biologisk mångfald

LÄS MER:COP15-länder röstar igenom ”historiskt” avtal

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS