Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Beväpnade demonstranter utanför vallokal i Arizona

Under onsdagskvällen samlades ett 150-tal Trump-anhängare utanför en vallokal i Phoenix, Arizona – en av staterna där det just nu är mycket jämnt i presidentracet.
”Jag tänker inte acceptera en Biden-seger. Jag vill inte leva under ett kommuniststyre”, säger en protesterande till New York Times.

Det amerikanska presidentvalet är inte över än och under veckan har båda sidorna anordnat flera protester och demonstrationer i samband med rösträkningar.

Under onsdagskvällen rapporterade amerikanska medier att mer än 150 supporters till presidenten Donald Trump samlats utanför ett valkontor i Maricopa County, Arizona, där man bland annat skanderat ”räkna rösterna” som en protest mot ett misstänkt valfusk.

Enligt nyhetskanaler ska flera av de medverkande varit utrustade med automatvapen. Demonstranterna riktade också sin ilska mot tv-kanalen Fox News som tidigare under dagen utnämnde Biden som segrare i delstaten Arizona.

”Jag tänker inte acceptera en Biden-seger. Jag vill inte leva under ett kommuniststyre”, sade en protesterande till New York Times.

I marschtåget syntes också den lokale Arizona-politikern Paul Gosar, republikan tillika Trump-supporter, som talade till folksamlingen.

”Vi kommer inte tillåta att detta val stjäls. Punkt, slut.”

Jämnt i Arizona

Enligt rösträkningen har utmanaren, demokraten Joe Biden, i nuläget en ledning i Arizona med 69 000 röster, med 86 procent av rösterna räknade.

I Maricopa County leder han med drygt fyra procent, där en vinst skulle innebära att området för första gången sedan 1948 röstat för en demokrat i presidentvalet.

Keely Varvel, chefsrepresentant i Maricopa County, kommenterade folksamlingen och meddelade att rösträkningen fortgår som vanligt.

”Vi tänker fortfarande slutföra arbetet med den planerade omröstningen och kommer meddela mer resultat ikväll”, sade hon till New York Times.

Liknande protester i Michigan

Protester har även genomförts på annat håll i landet. I Michigan har dussintalet marscherat utanför en vallokal med liknande budskap som i Maricopa County:

”Stoppa räkningen! Hindra stölden!”

Återigen var det främst sympatisörer till presidenten som samlades, strax innan Joe Biden utropades som segrare i Michigan av flera medier.

Protesterna på olika platser i landet har uppstått som en reaktion på Donald Trumps uttalande på Twitter om valfusk, där den nuvarande presidenten anklagat demokraterna för att försöka ”stjäla valet” utan underlag för påståendet.

– Detta är ett stort bedrägeri i vårt land. Vi vill att lagen ska användas på rätt sätt. Vi kommer att ta frågan till högsta domstolen. Vi vill att all rösträkning stoppas, säger Trump till Reuters.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.