Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/7

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Betongblock kastades på bil - en död

En familjebil träffades när någon kastade ett betongblock från en bro över en motorväg. En av föräldrarna som färdades i bilen avled och ytterligare två personer skadades.

En person är död och två är skadade efter att de utsatts för ett skrämmande dåd strax före klockan 04 på söndagsmorgonen i Danmark. Detta enligt uppgifter från dansk polis.

Bilen som de färdades i körde i riktning mot Jylland när ett  betongblock kastades från en bro över motorvägen i Fyn. Bilen är inte danskregistrerad.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– I bilen färdades far, mor och barn, berättade vakthavande befäl Lars Thede under söndagsmorgonen för Ekstra Bladet.

En förälder död, en allvarligt skadad

Barnet klarade sig undan med blåmärken. Till en början rapporterade polisen att föräldrarna blivit allvarligt skadade. Men senare meddelade polisen att den ena föräldern avlidit av sina skador medan den andra fortfarande betecknas vara allvarligt skadad.

– Vi har valt att gå ut med information om hur det inträffade i hopp om att det finns någon där ute som kan hjälpa till med tips så att vi kan identifiera förövaren eller förövarna. Vi hoppas att någon har sett något eller kanske vet något som kan bidra till att identifiera den person som är skyldig, säger Fynpolisens säkerhetschef, Mie Broechner, i ett pressmeddelande.

Polisen vill i nuläget inte uttala sig om familjens nationalitet.

 

Polisen söker information om märklig sten

GP har tagit del av bilder på två av betongblocken som Fynpolisen misstänker kastades från bron ned på motorvägen. Den ena stenen är en typ av gatsten, enligt polisen väger den nästan 10 kilo. 

Den andra stenen mäter 42x31x17 centimeter och väger uppemot 30 kg. Den är formgjuten på så vis att den lutar på ena långsidan. Dessutom har den en centimeterlång urgröpning formad som ett "L" på en sida. "Bokstaven" mäter 5 centimeter i höjd och längd. På änden av stenen finns det två spår, som tydligt är skurna i stenen.

Under söndagseftermiddagen slog polisen fast att det är en så kallad Danblokk-stödmursten som produceras av det danska företaget IBF sten i Ejby. Murstenen används för att bygga bullerväggar och höga murar.

Fynpolisen lyckades slå fast vad det var för typ av sten tack vare hjälp från allmänheten. Nu söker man kontakt med entreprenörer, murare, byggföretag och andra som för närvarande har stenar av denna typ liggandes och som saknar sådana. Polisen har säkrat två av dessa speciella hörnstenar vid brottsplatsen.


Motorvägen stängdes av för trafik i riktning mot Jylland under drygt fyra timmar, till följd av dådet. Trafiken leddes om och det blev omfattande köbildning. Vid klockan 08 öppnade motorvägen åter upp för trafik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.