Den Tysklandsfinansierade verksamheten hölls i Maramures i norra Rumänien.
Den Tysklandsfinansierade verksamheten hölls i Maramures i norra Rumänien. Bild: TT

Besvärliga barn fick slava i Rumänien

ANNONS

Besvärliga tyska barn skickades av myndigheterna på ett rehabiliteringsprogram i ett avlägset bergsområde i norra Rumänien. Nu åtalas 14 personer för att ha utsatt barnen för människohandel, satt dem i tvångsarbete och låtit dem svälta.

De drabbade barnen deltog i programmet, som finansierades av den tyska staten, mellan 2014 och 2019. De var mellan 12 och 18 år gamla och blev utsatta för omfattande kränkande behandling i Rumänien, enligt åklagarna som driver rättsfallet.

Tonåringarna kom från vad som beskrivs som problemfamiljer och det ursprungliga syftet var uppfostring.

"I verkligheten blev de utsatta för tuffa och brutala så kallade utbildningsmetoder", meddelar åklagarna.

ANNONS

"De hölls kvar under omständigheter som utgör slaveri, utnyttjade genom att tvingas arbeta bortom sin fysiska kapacitet till utmattning, fråntagna föda och frihet."

Ett tyskt par står i centrum bland de åtalade, då de grundade och ledde verksamheten. Gruppen anklagas för organiserad brottslighet, människohandel, frihetsberövande och penningtvätt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS