Färdigfimpat i Nya Zeeland. I alla för den som är född efter 2008, enligt ett nytt beslut från landets lagstiftare.
Färdigfimpat i Nya Zeeland. I alla för den som är född efter 2008, enligt ett nytt beslut från landets lagstiftare. Bild: Mark Lennihan

Beslutet: Nya Zeeland förbjuder rökning

Om trettio år kommer en 40-åring vara för ung för att köpa cigaretter i Nya Zeeland. För ett nytt lagförslag som klubbades igenom under tisdagen innebär att alla födda efter 2008 aldrig någonsin kommer kunna köpa ett paket cigaretter.

ANNONS
|

Under nästa år kommer Nya Zeeland börja fasa in ett totalt tobaksförbud. Lagstiftningen som under tisdagen klubbades igenom i riksdagen, innebär att alla födda efter 2008 aldrig någonsin kommer kunna köpa vare sig cigaretter eller andra tobaksvaror.

Hälsominister Ayesha Verrall, som presenterade lagförslaget, sa att det är ett steg "mot en rökfri framtid".

"Tusentals människor kommer att leva ett längre, hälsosammare liv och hälsosystemet kommer spara 5 miljarder NZD (33 miljarder kronor) på att inte behöva behandla de sjukdomar som rökning orsakar".

Kritiker: ”Överförmynderi”

Enligt statistik från landets folkhälsomyndighet använder nyzeeländare redan historiskt lite tobak, där 8 procent av de vuxna dagligen röker. Motsvarande siffra i Sverige ligger på 6 procent, enligt Folkhälsomyndighetens statistik för 2021. Förhoppningen hos den Nyzeeländska regeringen är att den siffran under nästa år ska minska till 5 procent – med det slutliga målet att eliminera användandet helt och hållet.

ANNONS

Dessutom kommer nikotinhalten i cigaretter sänkas och antalet återförsäljare av tobak begränsas. Kritiker av lagförslaget, däribland Brooke van Velden, hälsominister för det liberala partiet ACT, säger i ett pressmeddelande att ”beslutet kommer skapa en svart marknad och ta kål på småbutiker”.

”Ingen vill se folk röka, men i verkligheten kommer folk göra det ändå. Och överförmynderi kommer orsaka problem.”

LÄS MER:Tobaksfritt snus med nikotin – farligt eller fräscht?

LÄS MER:Inga undantag i Göteborg: "Det är rökförbud som gäller"

LÄS MER:Slutrökt på stranden i Barcelona

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS