Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vid ett tal på onsdagskvällen erkände USA:s president Donald Trump Jerusalem som Israels huvudstad. Bild: TT

Beskedet: USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad

På onsdagen gjorde USA:s president Donald Trump allvar av sina Jerusalemplaner, trots oro i omvärlden. – Det är dags att erkänna Jerusalem som Israels officiella huvudstad, sa presidenten i ett tal som följdes världen över på onsdagskvällen.

 

Vid ett tal på onsdagskvällen erkände USA:s president Donald Trump Jerusalem som Israels huvudstad. 

– Det är dags att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Tidigare presidenter har vägrat att leverera, i dag levererar jag, sa presidenten. 

LÄS ÄVEN: Analys: Trumps besked skapar oro i Mellanöstern 
 

Amerikanska ambassaden ska flyttas

Trump säger också att USA i och med beslutet inte gör några ställningstaganden i viktiga frågor som exempelvis gränsdispyter och att USA:s stödjer en fredsuppgörelse med en tvåstatslösning.

– Vi vill ha en uppgörelse som är en bra uppgörelse för israelerna, och en bra lösning för palestinierna, säger han.

Presidenten meddelade även att den amerikanska ambassaden i landet ska flyttas. Från Tel Aviv till Jerusalem. 
 

"Krävs nya tillvägagångssätt"

Trump pekar på att kongressen redan 1995 med stor majoritet klubbade "The Jerusalem Embassy Act", som förklarar att varje land självt har rätt att utse sin huvudstad och att USA:s ambassad ska flyttas till Jerusalem. 

– Men sedan dess har ingenting hänt, säger han.

Trump pekar också på att inget fredsavtal finns mellan israeler och palestinier – och använder det som motivering för beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

– Alla utmaningar kräver nya tillvägagångssätt.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kallar beslutet för "en historisk milstolpe", enligt Reuters. Men redan innan Trumps besked väckte signalerna om att den amerikanske presidenten skulle erkänna Jerusalem som Israels huvudstad starka reaktioner världen över. 
 

Bryter mot internationell rätt

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att Trumps beslut är beklagligt och att det inte har Frankrikes stöd.

– Det här beslutet är ett beklagligt beslut som Frankrike inte stödjer och som går emot internationell lag och alla resolutioner i FN:s säkerhetsråd, säger Frankrikes president Emmanuel Macron till reportar.

Många har varnat för att Trump stör en känslig balans i Mellanöstern, och retar upp hela den muslimska världen. Kort efter erkännandet förkastade Egypten Trumps beslut om att flytta ambassaden till Jerusalem. Utrikesdepartementet i Kairo tillade att erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad inte förändrar stadens rättsliga status. 

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoglu brännmärker beslutet som olagligt och oansvarigt.

– Vi fördömer det oansvariga uttalandet från den amerikanska administrationen.

Han säger att Trumps beslut bryter mot internationell rätt och mot relevanta FN-resolutioner. Även Iran har fördömt beslutet.
 

Hamas: "Öppnar helvetets portar"

Israels palestinska arvfiende i Gazaremsan, den islamistiska Hamasrörelsen, reagerade kraftigt på Trumps beslut. 

– Det här beslutet kommer att öppna helvetets portar för amerikanska intressen i regionen, säger Ismail Radwan, talesperson för islamistiska Hamas, enligt AFP.

Han manar alla arabiska och muslimska länder att kapa alla ekonomiska och politiska band med USA och att sparka ut amerikanska ambassadörer.

PLO säger att Trumps uttalande förstör förutsättningarna för en tvåstatslösning.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tog under dagen emot Jordaniens kung Abdullah, som är högste beskyddare för de heliga platserna i Jerusalem. Både Jordanien och Turkiet har fredliga relationer och samarbete med Israel, men de uttryckte stor oro för följderna av Trumps beslut:

– Det spelar terrorister i händerna.

Påve Franciskus vädjar enligt AP om att "alla respekterar status quo" och menar då att Jerusalem är en stad där alla trosriktningar kan samsas.

Boris Johnson, utrikesminister i USA:s kanske närmast allierade Storbritannien, säger liksom många andra att Jerusalems ställning bör avgöras i fredsförhandlingar mellan israeler och palestinier.

Också EU manar till återhållsamhet

Att flytta ambassaden från Tel Aviv var ett löfte från Trump under presidentvalskampanjen förra året.

Men Trump säger att han ändå stöder en fredsprocess mellan israeler och palestinier och att vicepresident Mike Pence inom kort åker till Mellanöstern.

Amerikanska diplomater har annars fått instruktioner att undvika alla icke nödvändiga resor till Israel, Jerusalem och Västbanken fram till den 20 december, skriver Reuters.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas, som vill ha östra Jerusalem som huvudstad för Palestina, har fått beskedet om ambassadflytten i ett telefonsamtal med Trump. I samtalet rapporteras Abbas ha varnat "för de farliga konsekvenserna av ett sådant beslut för fredsprocessen, säkerhet och stabilitet i regionen och världen".

Jordanien har kallat till ett snabbt krismöte i Arabförbundet och i organisationen Islamiska konferensen (OIC).

– Jerusalem är en palestinsk, jordansk, islamisk och kristen fråga och alla försök att besluta över dess öde är av noll och intet värde, har Jordaniens utrikesminister Ayman al-Safadi sagt till Reuters.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.