Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

"De här killarna ser sig som förlorare i det genetiska lotteriet", säger journalisten Joel Hill som skrivit om incelrörelsen. Arkivbild.

Besatta av utseende, etnicitet och sex

Incel-rörelsen har kopplats ihop med skåpbilsdådet i Toronto i slutet av april och ett massmord i Kalifornien 2014. Rörelsen beskrivs ofta som rasistisk och kvinnohatande, men det är en snäv bild av en grupp män besatta av utseende, etnicitet, sex och självmord.

Några timmar efter det att en 25-årig man mejat ner och dödat tio personer i Toronto, inleder en grupp män en diskussion på sajten 4chan, som är känd för extremt innehåll ofta långt ute på högerkanten. Ryktet har spridit sig om gärningsmannens kryptiska Facebook-meddelande där han refererat till just 4chan och hyllat "incels", de som lever i ofrivilligt celibat.

Några få på sajten hyllar dådet men de flesta tar avstånd från våldet och diskussionen går snart över till huruvida gärningsmannen verkligen var en incel. Flera menar att han är för vit och inte ful nog för att vara en äkta incel.

Den så kallade incel-rörelsen, som mest är en löst sammansatt grupp pojkar och män som möts på olika internetforum, beskrivs ofta som kvinnohatande och rasistisk. En samling arga män som hatar kvinnor. Men det är en alldeles för snäv bild, enligt journalisten Joel Hill som skrivit om fenomenet.

Skam och kvinnohat

Kvinnohat och förakt går som en röd tråd genom alla incel-forum på nätet. Det går att hitta diskussioner där anonyma personer erkänner våldtäkter, pratar om hur de ska mörda snygga kvinnor och ha sex med deras kroppar, eller diskuterar hur man på andra vis ska skada kvinnor.

- Den traditionella kvinnohataren hatar kvinnor utifrån en maktposition, och ser kvinnor som underlägsna. De här incel-killarna hatar kvinnor utifrån ett underläge, för dem är det kvinnor som har makten och de hatar de kvinnor som inte ger dem den uppmärksamhet de tycker att de förtjänar, säger Hill.

Många av männen drivs av ett djupt självförakt och skam över att inte kunna attrahera kvinnor, samtidigt som de helt tycks sakna självinsikt om varför de inte lyckas hitta en flickvän, säger Hill. Men hatet riktas även mot samhället i stort, som man menar diskriminerar män som uppfattas som fula och misslyckade.

Före dådet i Toronto var Elliot Rodger den person som mest kopplats ihop med rörelsen. 2014 mördade han sex personer – tre män och tre kvinnor – innan han tog sitt eget liv. Rodgers kunde inte förstå varför vita, blonda tjejer inte gav honom uppmärksamhet och skyllde sitt celibat bland annat på sitt asiatiska ursprung och att han var kort.

Rodgers hat riktades mot alla som han ansåg hade det bättre än honom själv.

"Lookism" och självmord

- De här killarna ser sig som förlorare i det genetiska lotteriet. De är fixerade vid utseende och det som de kallar "lookism", samhällets diskriminering av fula människor, säger Hill.

Många av dessa män ser självmord som den enda utvägen, säger Joel Hill, och självmordsmetoder diskuteras ofta på forumen. När någon bestämmer sig för att ta sitt liv blir han ofta påhejad och gratulerad. I efterhand lägger de upp hyllningar, tidningsartiklar och videor.

- Det är lätt att hata de här killarna för vad de säger och gör. Men det är också så otroligt tragiskt att läsa dessa diskussioner, säger Hill.

Många av diskussionerna på 4chan eller forumet Reddit dryper av rasism. Men många incels är också från etniska minoriteter, och ser just sin etnicitet som anledningen till sin situation.

- De sätter vita på en piedestal och det finns många långa trådar med argument att vita män inte kan vara äkta incels, säger Hill.