Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Bernie Sanders vinner knappt i New Hampshire

Bernie Sanders vann knappt före Pete Buttigieg. Men det var Amy Klobuchar på tredje plats som överraskade. Elizabeth Warren blev fyra. Och Joe Biden flydde som förlorare till South Carolina.

Joe Biden försökte hålla modet uppe när det stod klart att han gjort ett katastrofval i New Hampshire. Han hamnade tillsammans med Elizabeth Warren långt bakom topptrion och valde att åka till South Carolina medan vallokalerna fortfarande var öppna, då han förstod att han skulle bli den store förloraren.

– Ingen har kunnat vinna demokraternas nominering utan att få stöd av svarta och minoriteter, sade han och påpekade att New Hampshire är en närmast helvit delstat liksom Iowa.

Biden talade inför jublande anhängare vid ett möte i South Carolina – som är den fjärde delstaten med en stor svart befolkning som håller primärval efter Nevada – och lämnade besvikna kampanjarbetare bakom sig i New Hampshire som in i det sista hoppades att deras kandidat skulle göra ett mirakel.

LÄS MER: Nionde rikast i världen – nu vill Michael Bloomberg bli USA:s president

Amy Klobuchar överraskade

Men det miraklet stod istället Amy Klobuchar för när hon gjorde en snabb slutspurt och visade att hennes jämförelsevis starka insats i Iowa inte var en tillfällighet.

– Hallå Amerika jag är Amy Klobuchar och jag kommer att slå Donald Trump, hälsade hon när flertalet röster räknats. Jag skall skapa den koalition av väljare i mitten som enas om att Trump skall besegras.

Amy Klobuchar överraskade med att komma på tredje plats i primärvalet i New Hampshire. Bild: Robert F. Bukaty
Amy Klobuchar överraskade med att komma på tredje plats i primärvalet i New Hampshire. Bild: Robert F. Bukaty

Klobuchar påminde om att hon räknats ut från början då hon meddelade att hon ställde upp som presidentkandidat mitt i en snöstorm i hemstaten Minnesota.

– Och nu är jag här, sade hon och berättade hur hennes farfar arbetade i en gruva och försörjde sina nio syskon när föräldrarna dött.

– Han lovade att hämta hem sin lillasyster som placerats på barnhem och gjorde det också.

Hon berättade även om sin pappa som kämpat mot alkoholism och om hur hon själv sparkades ut från sjukhuset när hennes nyfödda dotter låg på intensivvården eftersom sjukvårdsförsäkringen inte räckte till.

– Men min historia är ingenting mot er, sade hon och berättade om människor som hon mött och vars öden berört henne djupt.

Amy Klobuchar talade vidare om hur Donald Trump skyller på alla andra för sina misstag, inklusive "kungen av Danmark” då han misslyckades med att köpa Grönland. ”Kungen av Danmark” har funnits med i hennes tal länge och ingen i hennes kampanj har tydligen brytt sig om att upplysa om att det inte finns en kung i Danmark utan en drottning.

LÄS MER: Buttigieg eller Sanders – mycket tyder på en nagelbitare

Knapp seger för Sanders

Bernie Sanders segrade, men inte så övertygande som han behövde för att bli den självklare vinnaren. Pete Buttigieg hindrades visserligen i steget genom att Sanders de sista dygnen i New Hampshire framställde honom som en produkt av miljardärers stora donationer.

Efter långa ovationer från sina sympatisörer sade Sanders att han inte bara vunnit i New Hampshire utan också i Iowa (där han förlorade i delegater men vann i antal avlagda röster).

– Denna seger är början till slutet för Donald Trump.

Elizabeth Warren fick se sin kampanj sjunka ihop på ett sätt som förvånade med tanke på hennes länge starka opinionssiffror. Nu är frågan hur länge hon kan fortsätta med vikande opinionssiffror i kommande primärval och svårigheter att samla in pengar.

Bernie Sanders fick ta emot långa ovationer från sina supportrar. Bild: Andrew Harnik
Bernie Sanders fick ta emot långa ovationer från sina supportrar. Bild: Andrew Harnik

Bara Sanders, Buttigieg och Klobuchar hamnade över femtonprocentstrecket i väljarstöd och fick därmed dela på delegaterna till partiets konvent i sommar. Biden och Warren blev utan.

New Hampshire har öppet primärval vilket betyder att det går att registrera sig på plats i vallokalerna som demokrat. Studenter rapporterar dock att de inte fått registrera sig av olika skäl. Det udda är att det också är möjligt att avregistrera sig i samma vallokal sedan rösten lagts. Här finns chansen att störa valprocessen, vilket Donald Trump föreslog sina sympatisörer att göra vid sitt valmöte kvällen före primärvalet. Trumps idé var att hans väljare skulle registrera sig och rösta på den demokrat som är lättast för honom att besegra i höstens val och därefter avregistrera sig. Om det också skedde är oklart.

Bernie Sanders hade behövt göra ett betydligt starkare val för att känna sig säker på att det som han kallar en revolution skall svepa fram över USA. Pete Buttigieg är visserligen svag i den kommande primärvalsstaten South Carolina men hans förmåga att dra väljare från olika väljargrupper stärker honom. Valdeltagandet ökade något i absoluta tal, men var lägre än förhoppningen också bland unga.

Det viktigaste för alla kandidaterna är att de uppfattas som att de kan besegra Donald Trump. Ännu har ingen kunnat inta den positionen.

Valresultatet (Preliminära siffror)

Bernie Sanders 26,0 procent

Pete Buttigieg 24,4 procent

Amy Klobuchar 19,8 procent

Elizabeth Warren 9,4 procent

Joe Biden 8,4 procent

Steyer , Gabbard, Yang under 4 procent

GP:s Britt-Marie Mattsson på plats i USA.
GP:s Britt-Marie Mattsson på plats i USA.

LÄS MER: Ärlighet i fokus när presidenternas månad firas

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.