Människor demonstrerar mot hyreshöjningar i Berlin i April 2019. Fastighetsjätten Deutsche Wellen äger i dag runt 113 000 lägenheter i staden.
Människor demonstrerar mot hyreshöjningar i Berlin i April 2019. Fastighetsjätten Deutsche Wellen äger i dag runt 113 000 lägenheter i staden. Bild: Michael Sohn

Berlins invånare röstar för att förstatliga hyresbostäder

Under måndagen räknades de sista rösterna i den folkomröstningen som hölls i Berlin om bostadsmarknaden i samband med valet i helgen. En majoritet av invånarna i staden vill förstatliga tusentals hyresrätter vilket kan innebära ett slut på den skenande bostadsmarknaden i staden.

ANNONS
|

Folkomröstningen gav grönt ljus till tyska staten att ta tillbaka tusentals lägenheter som i dag ägs av olika privata företag. Organisationer har under en tid kampanjat för att invånarna i staden ska ha tillgång till lägenheter med en överkomlig hyra och långa hyreskontrakt.

Trots att folket nu sagt sitt är inte valresultatet bindande, men det nyvalda regionala parlamentet måste debattera frågan. För dem som kampanjat för en lagändring har målet varit att få till en lag som reglerar privata hyresvärdar med mer än 3000 lägenheter. De menar också att fastigheterna skulle köpas av staten till ett pris långt under marknadsvärdet, uppger Deutsche Welle.

ANNONS

Vill stoppa bostadskrisen och hyreshöjningarna

Enligt dem som drivit på kampanjen skulle den nya lagstiftningen vara förenlig med den tyska grundlagen. I artikel 15 i den tyska grundlagen, en artikel som aldrig tidigare använts, står det att ”mark, naturresurser och produktionsmedel kan för nationalisering överföras till offentligt ägande eller andra former av offentligt företagande genom en lag som bestämmer arten och omfattningen av ersättningen”, uppger tyska Deutsche Welle.

Fastighetsjätten Deutsche Wohnen är det företag som främst varit i skottgluggen för upprörda invånare som kampanjat för ett förstatligande av bostäder. Fastighetsjätten äger runt 113 000 lägenheter i Berlin.

I staden bor närmre 3,6 miljoner personer och Berlin har länge stått inför en bostadskris med allt högre hyror. Det tills nu sittande styret i Berlin bestående av tyska miljöpartister, tyska socialdemokrater och tyska vänsterpartister har tidigare försökt stoppa hyreshöjningarna men fått nej från Tysklands författningsdomstol som menat att ett sådant beslut bara kan tas på nationell nivå.

LÄS MER:SPD vann men oklart vem som kan regera

LÄS MER:Socialdemokraterna blir största parti – nu väntar maktspel

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS