Oppositionsledaren Benny Gantz mamma räddades till Sverige från ett nazistiskt koncentrationsläger.
Oppositionsledaren Benny Gantz mamma räddades till Sverige från ett nazistiskt koncentrationsläger. Bild: Privat

Benny Gantz mamma räddades till Sverige från nazisterna

Tel Aviv. Benny Gantz har en stark svensk koppling. Hans mamma räddades till Sverige från ett nazistiskt koncentrationsläger. Och familjen bodde senare i ett ”svenskhus” i sin by i Israel.

ANNONS
|

Sverige har spelat en viktig roll i den israeliske oppositionsledaren Benny Gantz liv. Hans mamma bodde i Sverige – efter att 1945 ha räddats från det tyska koncentrationslägret Bergen-Belsen i andra världskrigets slutskede.

LÄS MER:Israel går till val igen – för tredje gången på ett år

– Vi är mycket tacksamma mot Sverige som tog emot vår mamma Malka från nazisternas läger. Hon var 17 år och helt utmärglad. Sverige gjorde allt för henne och gav henne livet tillbaka, säger Ilana Yogev, 56, yngre syster till Benny Gantz.

– Mamma brukade alltid säga att man alltid har ett val att göra det man tror på. Andra länder kunde ha gjort en insats men det var Sverige som gjorde det, säger hon och tillägger att hennes bror fick dessa värderingar från mamman som ”fick med sig dem från sin tid i Sverige”.

ANNONS
Ilana Yogev.
Ilana Yogev. Bild: Privat

Träffade blivande maken på båten

Malka Gantz, som då hette Weiss i efternamn, genomgick rehabilitering och återhämtade sina krafter – och ”blomstrade upp i Sverige”, enligt dottern.

Efter ett och ett halvt år i Sverige steg hon 1947 på ett fartyg i Trelleborgs hamn som förde judiska invandrare till det dåvarande brittiska mandatet Palestina. Som blev staten Israel ett år senare. På vägen träffade hon sin blivande man Nachum Gantz, judisk flykting från Rumänien, när båten gjorde ett stopp i Italien för att hämta upp flera överlevande från Förintelsen.

Malka Gantz.
Malka Gantz. Bild: Kfar Achim-arkivet

Men anknytningen till Sverige slutade inte där. I början av 1950-talet samlade den nybildade Svenska Israelhjälpen med brett politiskt, fackligt och kyrkligt stöd in mer än en miljon kronor till Israel.

Pengarna finansierade bland annat 70 svenska trähus i byn Kfar Achim i södra Israel där familjen Gantz bodde. De kunde flytta in i ett ”svenskhus” 1953 – och de flesta av dessa hus står kvar än i dag.

"Kommer alltid vara tacksamma"

Benny Gantz växte upp med tre syskon och föräldrar i det lilla tvårumshuset. Fyrabarnsfamiljen tog också emot judiska flyktingbarn i hemmet.

Familjen Gantz "svenskhus" som det ser ut i dag.
Familjen Gantz "svenskhus" som det ser ut i dag. Bild: Kfar Achim-arkivet

– Att vår by fick svenskhusen berodde på mammas koppling till Sverige. Mina föräldrar bodde i huset tills de dog, det står kvar som ett annex till vårt nya hus. Vår familj och hela Kfar Achim kommer alltid att vara tacksamma för vår svenska anknytning, säger Ilana Yogev, som tillsammans med sin man odlar oliver och producerar olivolja i hembyn.

ANNONS

Hon vill inte tala politik utan nöjer sig med att säga att hon är ”stolt” över sin bror, tidigare överbefälhavare, nu oppositionsledare och premiärminister Benjamin Netanyahus främste utmanare i måndagens val.

– Benny är min bror och jag önskar honom all lycka. Landet behöver förändring. Han är ett föredöme som gör något han verkligen tror på trots den stora personliga kostnaden i form av personangrepp och attacker, säger hon.

Arne Lapidus rapporterar från Israel och de palestinska områdena för Göteborgs­-Posten.
Arne Lapidus rapporterar från Israel och de palestinska områdena för Göteborgs­-Posten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS