Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Den israeliske oppositionsledaren Benny Gantz. Arkivbild. Bild: Sebastian Scheiner/AP/TT

Benny Gantz allians spricker i Israel

Benny Gantz har nominerat sig själv till talman i Israels parlament. Draget har fått stöd från rivalen premiärminister Benjamin Netanyahus högerblock – vilket har fått Gantz Blåvita alliansen att spricka, enligt israeliska medier.

– Gantz beslutade sig för att kräla in i Netanyahus regering, säger Yair Lapid från Yesh Atid, ett av partierna i den kollapsade alliansen, till The Jerusalem Post.

Israel har hållit tre val på ett år – men har ännu inte fått en ny regering på plats. Netanyahus Likud fick flest röster den 2 mars men lyckades inte nå majoritet i parlamentet. I stället har Gantz fått i uppgift att bilda regering, vilket är en utmaning också för honom eftersom oppositionspartierna är splittrade.

En källa inom Blåvita alliansen säger till nyhetsbyrån AFP att partiledarens drag att nominera sig själv till talman syftar till att försöka hålla möjligheterna att bilda en samlingsregering med Likud öppna.

Oppositionens plan var till en början att utnyttja talmansposten för att få igenom en lag som skulle stoppa den korruptionsåtalade Netanyahu från att bilda regering och fungera som premiärminister. Men Likud hotade då med att stänga alla dörrar till eventuellt samarbete.

Netanyahu har öppnat för att bilda en nationell enhetsregering med Gantz för att kunna möta coronaviruskrisen.

Sofia Eriksson/TT