Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den statliga belgiska televisionen RTBF.be uppger att mannen i vit jacka är den som jagas av polisen efter attentaten i flygplatsen. De andra två ska enligt samma källa vara misstänkta självmordsbombare.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Belgisk media: Här är de misstänkta terroristerna

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

 

Under tisdagen skakades Bryssel av flera kraftiga explosioner, både i flygplatsen Zaventem och i en metrostation i centrala Bryssel. Minst 34 personer har bekräftats döda i attentaten, men antalet kan komma att stiga. Enligt Reuters, som hänvisar till en nyhetstjänst som står gruppen nära, har IS tagit på sig attentaten.


En stor explosion skedde på flygplatsen Zaventem i Bryssel tidigt på tisdagsmorgonen. Zaventem är Bryssels huvudflygplats och ligger nordost om staden.

Svenska Dagbladets korrespondent var på plats och rapporterade till tidningen att det först var en liten explosion och sedan en större vid incheckningsdisken.

– Hela huset skakade, det är rök över allt och det låg människor på marken inne i terminalen. De såg inte skadade ut utan hade antagligen bara lagt sig ner. Det rasade ner flis från taket, sa Teresa Küchler.

Senare på tisdagsmorgonen började det komma rapporter om ännu en explosion. Den här gången vid tunnelbanestationen Maelbeek i centrala Bryssel, bara några kvarter från EU-parlamentets högkvarter.

I samband med explosionen evakuerades även Bryssels centralstation, och vid tjugo i tio var hela tunnelbanesystemet nedstängt. Vittnesbilder från platsen visar skadade människor som ligger på gatan och svart, tjock rök som stiger upp ur tunnelbaneingången.

Minst 14 personer har bekräftas ha omkommit efter explosionerna i flygplatsen Zaventem, och 20 döda i explosionen på tunnelbanestationen Maelbeek. En svensk man i 50-årsåldern har skadats lindrigt i samband med explosionen på flygplatsen, rapporterar Expressen.

Skadesiffran stiger ständigt, och bekräftade siffror i nuläget är att minst 200 personer är skadade - både lindrigt och kritiskt. 

Efter lunch var polis och militär och oskadliggjorde en bombväst som inte detonerat och man fann också en kalasjnikov bredvid vad som misstänkts vara en av gärningsmännen. Men anledningen av den outlösta västen, misstänkte man även inledningsvis att en tredje terrorist kunde befinna sig kvar på Zaventem-flygplatsen.

Enligt Reuters, som hänvisar till en nyhetstjänst som står gruppen nära, har IS tagit på sig attentaten.

Belgien har höjt sin hotnivå till högsta möjliga och man uppmanade inledningsvis människor att "stanna där de är". Över 200 belgiska soldater skickas till den belgiska huvudstaden.

Senare kom belgiska myndigheter med beskedet att människorna i Bryssel kan bege sig ut på gatorna igen.

- Attackerna var "blinda, våldsamma och fega", säger en skakad premiärminister Charles Michel.

Han understryker att det är för tidigt att säga exakt hur många som har dött och att många är mycket allvarligt skadade.

Utredningsledaren, Belgiens federala åklagare Frederic Van Leeuw, säger att minst ett av dåden på Bryssels flygplats var ett självmordsdåd.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.