Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stärkt bevakning på centralstationen i Bryssel efter en avvärjd terrorattack i juni 2017. Arkivbild.

Belgier gripen för attackplan mot USA

Belgisk antiterrorpolis har gripit en man misstänkt för att ha planerat en attack mot USA:s ambassad i Bryssel, enligt åklagarmyndigheten.

Gripandet skedde på lördagen sedan man fått indikationer om att en attack var på gång.

"Den misstänkte har frihetsberövats då han förberett en attack som kan kopplas till en terrorhandling", uppger den federala åklagarmyndigheten.

Mannen, som endast kallas "M G", ställdes inför en undersökningsdomare på måndagsmorgonen. Han nekar till att ha varit inblandad i några attackplaner, men domstolen beslutade att behålla honom frihetsberövad.

En källa med insyn i utredningen säger till AFP att den misstänkte är en belgisk man i 40-årsåldern som väckt uppmärksamhet på grund av sitt beteende. Mannen ska ha setts rekognosera i ambassadområdet, enligt utredningskällan.

Någon kommentar från den amerikanska ambassaden har ännu inte kommit.

Bryssel-baserade islamister har på senare utfört flera dåd som skakat den belgiska huvudstaden, som även är ett maktcentrum för EU och Nato. Det värsta inträffade i mars 2016 när en grupp självmordsbombare dödade 32 människor och skadade hundratals dels på en tunnelbanestation, dels på flygplatsen. Terrorrörelsen IS tog på sig ansvaret för de samordnade attackerna.