Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rysslands premiärminister Michail Misjustin. Arkivbild.
Rysslands premiärminister Michail Misjustin. Arkivbild. Bild: Mikhail Klimentyev/AP/TT

Belarus svarar på baltiska sanktioner

Belarus kommer att bemöta sanktioner från de baltiska länderna med motsvarande åtgärder, meddelar landets utrikesminister.
Samtidigt uppges landets militär diskutera en gemensam militärövning med sina ryska allierade.

Estland, Lettland och Litauen gick i måndags före EU och införde reserestriktioner mot Belarus president Aleksandr Lukasjenko, och ytterligare 29 företrädare för hans regim. När Belarus nu svarar med motsvarande åtgärder riktas de mot personer som, enligt utrikesminister Vladimir Makejs beskrivning, blandat sig i landets interna angelägenheter.

EU som helhet filar på en uppsättning sanktioner liknande de baltiska, men har gått långsammare fram.

Ryskt besök

Medan regimen fortsätter att slå ner hårt mot proteströrelsen meddelar en framträdande oppositionsföreträdare att han rest till Polen. Pavel Latusjko, medlem i det av oppositionen bildade övergångsrådet, säger att han där ska träffa polska regeringsföreträdare och parlamentsledamöter innan han planerar att återvända till Minsk, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Latusjko var kulturminister mellan 2009 och 2012. Det var till en början oklart varför han lämnat landet. Övergångsrådet har anklagat regimen för att hota och utöva påtryckningar mot dess medlemmar.

Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskajahar befunnit sig i exil sedan det omtvistade valet den 9 augusti, som har dömts ut som riggat av stora delar av omvärlden.

Bland Belarus få allierade finns Ryssland, vars premiärminister Michail Misjustin besöker huvudstaden Minsk på torsdag. Detta enligt uppgifter från utrikesminister Sergej Lavrov som under onsdagen tog emot sin belarusiska kollega Vladimir Makej i Moskva.

Resan till Minsk sker i en tid då Belarus auktoritäre president Aleksandr Lukasjenko kraftigt ifrågasätts. Landet har skakats av regimkritiska protester och krav på Lukasjenkos avgång alltsedan valet.

Räd mot företag

Vid besöket i Moskva sade Makej att situationen i hans hemland håller på att stabiliseras. Lavrov anklagade EU och Nato för "destruktiva uttalanden" och anklagade "tränade ukrainska extremister" för att ställa till oreda i landet. Vidare sade Lavrov att Ryssland inte ser något skäl till "utbyte" med den belarusiska oppositionen, då den ägnar sig åt olagligheter.

Uttalandena fälldes samtidigt som mjukvaruföretaget Pandadoc i Belarus meddelade att myndigheter gjort en räd mot deras huvudkontor och kvarhållit anställda. Bolagets vd säger till Reuters att han tror att räden är politiskt motiverad och har koppling till intervjuer han gjort om situationen i landet.

På fredag ska Belarus försvarsminister Viktor Chrenin besöka Ryssland.

Representanter för de båda ländernas militärer diskuterade under onsdagen, över telefon, förberedelser för en gemensam övning i Belarus i år, uppger det belarusiska försvarsdepartementet enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig uppgift om en oppositionsföreträdare.