Belarus president Aleksandr Lukasjenko under en intervju med nyhetsbyrån AP tidigare i maj.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko under en intervju med nyhetsbyrån AP tidigare i maj. Bild: Markus Schreiber/AP/TT

Belarus inför dödsstraff för terrorförsök

Belraus har infört dödsstraff för försök till terrorhandlingar, rapporterar ryska nyhetsbyråer – ett brott som många oppositionella aktivister anklagas för i diktaturen.

ANNONS

"Belarus president Aleksandr Lukasjenko har skrivit på en lag som möjliggör dödsstraff för ett försök till terrorhandlingar", skriver statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.

Lagen väntas träda i kraft inom några veckor.

Under onsdagen har en rättslig förhandling inletts i staden Grodno mot tolv aktivister som anklagas för att "förbereda terrorhandlingar", enligt den lokala människorättsorganisation Vyasna.

Aktivisterna anklagas för att ha tänt eld på en polismans hem och bil i oktober 2020 efter de protester som bröt ut i landet sedan Lukasjenko utropat sig till valsegrare efter ett kraftigt ifrågasatt valresultat i augusti 2020. Enligt oppositionen var Svetlana Tichanovskaja den rättmätiga vinnaren.

ANNONS

Hon befinner sig i exil i Litauen, men har sedan tidigare bland annat anklagats för att "förbereda terrorhandlingar som en del av en organiserad grupp".

Lukasjenko har haft makten i Belarus sedan 1994, och har vidtagit mycket hårdhänt repressiva åtgärder mot politiska motståndare och demonstranter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS