Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andrew McCabe – tillträdde som FBI-chef när James Comey sparkades och intensifierade då utredningen av Trumpkampanjens kontakter med Ryssland. Arkivbild.

Befarade att Trump skulle stoppa utredning

Så snart det stod klart att president Donald Trump sparkat FBI-chefen James Comey, försäkrade sig vicechefen Andrew McCabe om att Rysslandsutredningen kunde fortsätta. Han befarade att den annars skulle läggas ned.

- Redan dagen därpå, tror jag, träffade jag dem som ledde Rysslandsfallen, säger McCabe i en intervju med programmet "60 Minutes" i den amerikanska tv-kanalen CBS.

McCabe fruktade att Trump skulle se till att också han petades och att utredningen då skulle skjutas i sank. I intervjun bekräftar han också tidigare uppgifter om att det förekom diskussioner mellan FBI-företrädare och justitiedepartementet om att avsätta Trump med hjälp av det 25:e tillägget i USA:s konstitution.

Djupt oroad

McCabe, som blev tillförordnad FBI-chef när Comey sparkades i maj 2017, säger att han upprördes av de samtal han förde med Trump efter avskedandet:

- Jag talade med den man som nyligen vunnit presidentvalet och som kanske lyckades med det tack vare hjälp av regeringen i Ryssland, vår största motståndare på världsarenan. Och det var något som oroade mig djupt.

Bara en dryg vecka efter att Comey sparkats utsågs Robert Mueller till särskild åklagare för att utreda "den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor".

Sparkades själv

New York Times skrev redan i september förra året att biträdande justitieminister Rod Rosenstein övervägde att i hemlighet spela in sina samtal med presidenten. Även detta bekräftas nu av McCabe.

McCabe fick sparken i mars förra året av dåvarande justitieminister Jeff Sessions, som hänvisade till interna FBI-rapporter enligt vilka McCabe skulle ha läckt information till journalister. McCabe själv menar att skälet var hans hantering av Rysslandsutredningen.