Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Befann sig i närheten av lastbilsdådet i Mogadishu

Somalia befinner sig i landssorg efter lastbilsdådet under lördagen som dödade över 300 människor. Göteborgaren Wilo Abdulle befann sig mindre än en kilometer från explosionen och kände hur hela marken skakade. – Det ramlade saker i min bostad. Det kändes som en jordbävning, säger Wilo Abdulle.

Wilo Abdulle kommer från Hisingen i Göteborg men flyttade till Mogadishu i Somalia för cirka fyra år sedan. Hon bor där nu - mindre än en kilometer från platsen där lastbilen detonerade under lördagen. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag hörde explosionen. Det var ett fruktansvärt ljud. Marken skakade och det ramlade saker i min bostad. Det kändes som en jordbävning, säger Wilo Abdulle. 

Hon gick ut från bostaden och tittade sig omkring. Rök välde från platsen där explosionen inträffade. 

– Jag blev rädd. Tagen. Jag undrade "vad det här för något?". Det här var kraftfullare och värre än något som tidigare har hänt. Det går inte att beskriva hur mycket rök det var. Det hände klockan tre men klockan sju på kvällen kom det fortfarande rök från platsen, säger Wilo Abdulle. 

Det var under lördagen som en lastbil fullastad med sprängmedel exploderade intill ett hotell i centrala Mogadishu. Dådet beskrivs som den dödligaste någonsin av sitt slag i Somalia. Över 300 personer dog och antalet dödsoffer väntas stiga. Utöver det skadades hundratals människor. 

LÄS MER: Över 300 döda i lastbilsdådet i Mogadishu

"Det är deppigt här. Alla är tagna"

När GP når Wilo Abdulle via telefon på tisdagen befinner sig landet fortfarande i tre dagar långa landssorg, som den somaliska presidenten Mohamed Abdullahi Mohamed utlyst efter dådet. 

– Det är deppigt här. Alla är tagna av det här. Det finns massor av frågor  Alla undrar: Vad är det som har hänt?, vad gör vi nu?, är det här bara början på något nytt?, säger Wilo Abdulle. 

Själv känner hon sig inte säker i staden där hon bor. 

– Jag har inte rört mig i stan utan varit i närheten av min bostad. I morgon ska jobba och jag funderar över hur jag säkert ska ta mig till jobbet, sägerWilo Abdulle.

Hon tror inte att någon som hon känner skadades eller dog i dådet, men hon vet inte säkert ännu då de inte har gått ut med alla namn än. Hur som helst ska hon delta på en minnesstund för de drabbade som ska hållas under morgondagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.